Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Как влияе вятърът върху охладителните способности на Noctua NH-D14?

Както обикновено след като се нарадвам на всеки нов охладител, правя тестове със всички подходящи по размер вентилатори, които ми се намират. Въпреки отличните резултати, които показваше NH-D14 също не можа да избегне тази манипулация. Стиснах зъби, надвих мързела и се захванах за работа.

Припомням, това е  главният герой в тестовете, въпреки че трудно се забравя подобно съвършенство:

Наличната система за теста е следната:

* CPU: Intel Core2Quad Q9400 (3,7GHz при 1,392V)
* MB: Gigabyte EP45-UD3R
* Ram: 2x2GB A-Data Extreme 1066+
* VGA: NVIDIA GeForce 8800 GT
* PSU: Cooler Master Real Power M700
* Thermal Compound: Noctua NT-H1
* Case: Cooler Master HAF 922

Всички тестове са проведени при затворена кутия, при което до голяма степен влияние оказва старичката 8800GT, която е с референтното си охлаждане. Но идеята ми в случая е да тествам така както ползвам машината за постоянно и реално ще имам полза. Освен вентилаторите, които идват заедно с NH-D14, за теста използвах Cooler Master Lоng Life 120 и Coolink SWiF2-120P. Тествани са варианти както с един, така и с два вентилатора в push-pull.
Кратки спецификации на използваните вентилатори:

* Noctua NF-P12
– скорост на въртене 1300 RPM
– въздушен поток 92,3 m3/h
– статично налягане 1,68 mm H2O
* Noctua NF-P14
– скорост на въртене 1200 RPM
– въздушен поток 110,3 m3/h
– статично налягане 1,29 mm H2O
* Cooler Master Long Life
– скорост на въртене 2000 RPM
– въздушен поток 69.69 CFM или 118,4 m3/h
– статично налягане 2,94 mm H2O
* Coolink SWiF2-120P
– скорост на въртене 1700 RPM
– въздушен поток 127.6 m3/h
– статично налягане 2,35 mm H2O

Ето снимки на различните конфигурации на вентилаторите монтирани на Noctua NH-D14:

Получените резултати са на база измерване с Real Temp 2.70 и загряване с LinX 0.6.3. Всички тестове са проведени при 26 °C стайна температура:

Като заключение искам да отбележа, че Noctua NH-D14 охлажда доста добре и само с единия от вентилаторите вкючени в комплекта. При желание вторият може да се използва на друго място в кутията, като в комплекта на охладителя си има необходимите крепежни елементи за тази цел. И докато при тестването с един вентилатор наблюдаваме разлики в температурите, при различните варианти на push-pull се виждат почти изравнени резултати, което си обяснявам с по-голямото разстояние между ламелите на охладителя, поради което се намалява изискването за голямо статично налягане на вентилаторите. Полза от вентилатори с по-голям въздушен поток има. Но в следствие от температурните разлики които се получиха, не мога да подмина нивата на шум при различните тествани конфигурации. В този смисъл доста по-тихите вентилатори (отбелязвам, че все пак се чуват) на Noctua са личният ми избор за обдухване на охладителя.

2 Comments
  1. Голяма мъка беше всеки път да свалям и монтирам вентилите и то в кутията.

  2. Като гледам тестовете доста си си поиграл. Обаче и при Интел резултатите са същите. Разликата е минимална и излиза, че няма особено значение на каква скорост са вентилаторите 😉

Leave a reply