Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.

Модификация на CoolerMaster Vortex 752 Black

Здравейте колеги,

След дългата почивка, която си направих след провеждането на тестовете за 120мм вентилатори,  реших да се възползвам от един от тях и да модна скромното си процесорно охлаждане. Модът е абсолютно елементарен и единствената трудност при реализирането му е набавянето на адаптер за вентилатори от размер 92мм към 120мм. Целта на тази модификация е просто да намаля “жаждата” за нов хардуер за тестове, който за момента нямам.

За реализацията му са използвани:

1. Процесорно охлаждане Cooler Master Vortex 752 черен.

2. Адаптер за вентилатори от 92 към 120мм. Марката и модела на адаптера са: Nexus CFA300: 80/92 to 120mm

3.  Като за начало за вентилатор се спрях на NoiseBlocker BlackSilent Fan XLP 2000 оборота. Избрах този модел, тъй като от наличните, които имам, ми се стори с най-подходящо съотношение охллаждане/шум/цена.

Идеята на мода е да заменя стария (вече на година) 92мм вентилатор с нов 120мм вентилатор, като използвам стария си радиатор,  който ми служи вярно цяла година и не ме предаде нито веднъж.

Модът започна със сериозно измиване на радиатора под душа, тъй като беше събрал невероятно количество прах. След промиването с топла вода разбрах какъв му е истинският цвят. Радиаторът изсъхна за няколко часа на около 20 градуса, преди да започнат каквито и да било действия по него. След като го измих и огледах, прецених, че има какво още да се желае от медната контактна повърхност. За жалост установих, че съм свършил всякаква шкурка и реших да оставя полирането за следващия път.

Следващите снимки ясно представят процеса по инсталирането на 120мм вентилатор на охладител за 92мм вентилатор:

1. Общ изглед на радиаторчето.

2. Пластмасовата планка, която идва фабрично с Cooler Master Vortex 752 и към която се монтира 92мм вентилатор.

3. Към предната планка се монтира този адаптер от 92 към 120мм.

4. Ето ги и вече сглобените пластмасови планки

5. На тази снимка са монтирани заедно с охладителя

6. Финалният резултат с монтиран вентилатор и готов за монтаж в кутията.

След монтажа на охладителя температурите паднаха с 2 градуса, като нивото на шума спадна драстично. Вентилаторът се регулира посредством PWM контрол от дъното. За мен модът беше успешен, тъй като се подобри естетически визията ми в кутията и температурите спаднаха с малко, но все пак вентилаторът върти на минимални обороти. Предполагам, че на максимум ще паднат с поне още 1-2 градуса.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

6 Comments
  1. Good results -2 degrees is quite good but to bad that the speed is minimum 🙂

  2. Ще чакам резултатите с нетърпение. Ако може някаква скала за шума от вентилаторите, нещо от сорта от 1 до 10, като 10 е за най-шумния вентилатор, 1 за най-тихия, а за останалите вентилатори стойности между тези според “слуховия апарат” на тестващия. Просто ми е любопитно на слух кой е по-шумен и кой по тих. Не ме интересува кой се чува и кой не, защото при всеки прага на чуване и дразнене от шума на вентилатора е различен.

  3. Освен, че изглежда като фабрично, според мен се представя доста добре. В Неделя очаквам да пусна резултати как охлажда с различни вентилатори с Cooler Master Excalibur, Cooler Master Long Life 120, AC F12, Noiseblocker XLP 2000.

  4. Изглежда като фабрично. Това е добрият мод, когато не си личи работата по него.

  5. До края на седмицата смятам да пусна тест с четири различни 120мм вентилатори, като натоварвам процесора и измервам температурите му.
    Софтуера който ще ползвам е IntelBurnTest, Lavalys Everest, като измерванията ще бъдат под idle и след 3 цикъла на burntest-а на максимално натоварване.

  6. Перфектна работа, браво!!!

Leave a reply