Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Ревю на Aerocool Shark Blue Edition 120mm

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120x120x25

Rotation Speed (RPM +/-10%): 1500

Air Flow : 82.6 CMF

Acoustical Noise (dB/A):26.5

Input Power (W): 3.6

Input Current (A): 0.3

Voltage Range (V): 9-12

Първият ми допир до продукта ме остави буквално без думи. Бих казал, че колегите от Aerocool, наистина са се постарали при дизайна и производството на модела. Вентилатора изглежда уникално. Да! Точно това имам предвид. Уникално!  До сега през ръцете ми са минали доста модели на различни марки, но нито един не ми е направил толкова приятно впечатление като визия.

Продуктът ми беше предоставен в стандартната опаковка, която представлява пластмасова кутия, под която прилежно са сгънати картони, на които е описана информацията за продукта, като отпред се вижда почти целият вентилатор и особено структурата на витлата. Според Aerocool, моделите от серията Shark, предлагат уникална структура с 16 броя витла с допълнителни ребра по тях за насочване и концентриране на потока.

Стандартно моделът предлага, като допълнителна окомплектовка следните неща:

  1. Четири броя самонарезни винтове
  2. Четири броя гумени крепежни елемента за убиване на вибрациите.
  3. Преходник 3 пина към четири пинов конектор от захранващ блок
  4. Удължител с резистор за намаляване на напрежението

Всички кабели към продукта са сложени в слийвинг кабел, за по-добра естетика при монтиран такъв вентилатор в кутията.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

След ревюто на регулатора за вентилатори Lamptron Fan Controller Touch, реших, че е време да ъпдейтна малко тестовата ми постановка, като вече имам възможност да определя и оборотите на които работят вентилаторите при съответните напрежения и да регулирам въртенето на вентилатора при по-голям обхват на подаваните напрежения.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометъра отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След монтажа на вентилатора, започнах леко да увеличавам напрежението по стъпки посредством тъч екрана, като осветлението на вентилатора се включи при 3V, но не успя да развърти перката сам, което стана при подадено напрежение от около 3.5V. След като развъртя при 3.5V го оставих да поработи за да определя скоростта на въртене при това напрежение, а според регулатора ми, тя беше средно 660 оборота в минута.

Постепенно увеличих напрежението на вентилатора до 5V, като Aerocool Shark Blue Edition 120mm достигна до средна скорост на въртене 930 оборота, като моделът беше абсолютно безшумен. Измерих вентилатора и при това напрежение, но не мисля да добавям в каталога на 120мм вентилатори резултатите засега, тъй като до сега не можех да измервам другите модели от предишните тестове.

Отново увеличих напрежението и стигнах до работно напрежение от 7V, където скоростта на въртене на моделът беше 1170 оборота в минута. Очаквах и при тази скорост продукта да остане безшумен, но уви започна леко да се чува движението на въздуха през перката и леко бръмчене от моторчето на вентилатора.Разбира се, и въздушният поток значително се увеличи.

След теста на 7V, увеличих подаването напрежение на 9V, където вентилаторът започна да се чува, като потока се подобри значително, а скоростта на въртене достигна до средната стойност от 1365 оборота в минута.

Последният тест се осъществи при подадено напрежение от 12V, където вентилатора се чуваше доста, но и потока стана значителен, което лично мен ме впечатли сериозно. Реално моделът почти изпревари топ модела от тестовете(Coolink SWiF2 120P(2000rpm)), които съм правил досега при доста по-ниска скорост на въртене, която беше средно 1530 оборота в минута.

Освен добра производителност при различните напрежение, моделът предлага и подсветка в синьо, както и реагира доста приятно на UV светлина.

Единствените недостатъци които ми направиха впечатление са:

  1. липсата на възможност за регулация посредством PWM.
  2. трудното отваряне на кутията на продукта, която изисква особенна концентрация и умения, тъй като “източната работна ръка” е била впрегната сериозно в опаковането на този вентилатор.

Според мен Aerocool Shark Blue Edition 120mm си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Декада за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

1 Comment
  1. Бива го вентила. Това са първите снимки на модела, които ми хващат окото. От фирмените снимки не се разкрива красотата на вентила.

Leave a reply