Ревю на Aerocool Shark Devil Red Edition 140mm

Официални технически характеристики:

Size (mm): 140x140x25

Rotation Speed (RPM +/-10%): 1500 RPM+-10%

Air Flow : 1.069 mm-H2O

Acoustical Noise (dB/A):29.6

Input Power (W): 4.32W

Input Current (A): 0.36A

Voltage Range (V): 6-12

Aerocool Shark Devil Red Edition 140mm е модел от новата серия вентилатори на Aerocool, предназначена за умерен до висок въздушен поток съчетан с много приятна визия и структура на перката и подсветка на вентилаторите. Моделът ми беше предоставен в същата опаковка както и по-малкият му брат, а именно стандартна опаковка, която представлява пластмасова кутия, под която прилежно са сгънати картони, на които е описана информацията за продукта, като отпред се вижда почти целият вентилатор и особено структурата на витлата. Според Aerocool, моделите от серията Shark, предлагат уникална структура с 15 броя витла с допълнителни ребра по тях за насочване и концентриране на потока.

Стандартно моделът предлага, като допълнителна окомплектовка следните неща:

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Четири броя гумени крепежни елемента за убиване на вибрациите.
 3. Преходник 3 пина към четири пинов конектор от захранващ блок
 4. Удължител с резистор за намаляване на напрежението

Всички кабели и допълнителни аксесоари предлагани с продукта са сложени в слийвинг кабел, за по-добра естетика при монтиран такъв вентилатор в кутията, а при тези модели естетиката е от голямо значение.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометъра отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като го монтирах на вентилатора и го оставих известно време да върти на максимално напрежение, се върнах от начална позиция и започнах леко да увеличавам напрежението по стъпки посредством тъч екрана на регулатора, като осветлението на вентилатора се включи при 1-2V, но беше доста слабо. Реално перката направи един обороти при подадено напрежение от около 3.5V. След като развъртя при 3.5V го оставих да поработи за да определя скоростта на въртене при това напрежение, а според регулатора ми, тя беше средно 660 оборота в минута.

Постепенно увеличих напрежението на вентилатора до 5V, като Aerocool Shark Devil Red Edition 140mm достигна до средна скорост на въртене 840 оборота, като започна да се чува шум от въртенето на ротора. Бях доста очуден, все пак при 5V да се чува ръмжене от вентилатора си е странно.

Увеличих напрежението и стигнах до работно напрежение от 7V, където скоростта на въртене на моделът беше 1065 оборота в минута. При това работно напрежение бръмчене от моторчето започна да се чува доста отчетливо, като шумът се примеси и с този от движението на въздуха през перката.Разбира се, и въздушният поток значително се увеличи.

След теста на 7V, увеличих подаването напрежение на 9V, като потока се подобри значително, а скоростта на въртене достигна до средната стойност от 1245 оборота в минута. Шумът стана сериозен, което ме наведе на мисълта, че моделът си е предназначен за охлаждане на голям процесорен охладител.

Последният тест се осъществи при подадено напрежение от 12V, където вентилатора се чуваше сериозно, но и потока стана значителен, което лично ме впечатли, тъй като почти изпревари фаворита досега. Бих казал доста сериозен поток, като за 140мм перка, които по принцип потребителите използват като модели за подобряването на потока през кутията. Скоростта на която въртеше модела по време на тестовете беше около 1475-1530 оборота в минута.

Освен добра производителност при различните напрежение, моделът предлага и подсветка в червено, както и реагира доста приятно на UV светлина, като цвета на продукта се променя в посока оранжево.

Недостатъците, които ми направиха впечатление са:

 1. липсата на възможност за регулация посредством PWM.
 2. сериозно бръмчене на двигателчето на вентилатора
 3. трудното отваряне на кутията на продукта, която изисква особенна концентрация и умения.

Според мен Aerocool Shark Devil Red Edition 140mm си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Декада за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
2 Comments
 1. Reply Dk_vr 27.08.2011 at 20:20

  Благодаря за мнението. Относно снимките на тъмно, ще ги правя в следващите ревюта.

 2. Reply adre 27.08.2011 at 19:49

  Всички ревюта са много добре написани – ясно и сбито. Една препоръка: когато представяте перка,която има и подсветка включете и сними на тъмно – има значение за потребителя, когато прави своя избор. Новите модели “сапунерки” – фотоапарати правят доста добри снимки без светкавица на тъмно.
  Поздрави!

Leave a reply

Search