Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Ревю на AIMAXX eNVIcooler 14 и AIMAXX eNVIcooler 14 LED

Колегите от AIMAXX бяха достатъчно любезни да ми предоставят няколко вентилатора от продуктовата си гама, като доста ме изненадаха. След няколко дни чакане получих следните продукти за тестове и ревюта.

В серия от тестове и ревюта, аз ще ви представя тестове на 140 и 120мм вентилатори, докато колегата Rumbeza ще тества модели с размери 80 и 92мм. За жалост никой от нас не може да представи тестове на по-малките по размери вентилатори.

Като първи тест, който реших да направя, прецених, че е по-добре да тествам двата варианта на вентилатори 140мм директно един срещу друг, за да се види реалната разлика в моделите вентилатори на фирмата AIMAXX. Конкретно в този тест ще представа на какво са способни AIMAXX eNVIcooler 14 и eNVIcooler 14 LED.

Официални технически характеристики:

И двата модела ми бяха предоставени в абсолютно еднакви черни елегантни картонени кутии, като на лицевата страна са описани технологиите използвани в продуктите, а през прозрачната част на кутията се вижда и цвета и структурата на самата перка на вентилаторите. На задната част на кутиите са описани техническите характеристики на продуктите вътре в тях.

След отварянето на кутиите попаднах на следните продукти.

AIMAXX eNVIcooler 14

Вентилаторът предлага стандартен 140мм корпус, боядисан в черно и перка с 11 лопатки, боядисан в зелено. Захранването се осъществява посредством три пинов конектор към дънната платка или четири пинов молекс директно от захранващия блок.

Стандартната окомплектовка към продукта, е доста слаба, но все пак този модел се явява бюджетната версия на 140мм вентилатор на фирмата. Окомплектовката към продукта представлява:

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Четири броя гумени шайби
 3. Три пинов преходник за включване към 7V

AIMAXX eNVIcooler 14 LED

Вторият модел от същата фирма с размери 140мм, който ще бъде тестван предлага съвсем леко по-различна структура, която се изразява в добавените светодиоди към вентилатора и полупрозрачната перка, отново боядисана в зелено.

Стандартната окомплектовка към AIMAXX eNVIcooler 14 LED е почти същата както и при AIMAXX eNVIcooler 14, но разликата е, че при този модел са добавени и гумени крепежни елементи. Окомплектовката към продукта представлява:

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Четири броя гумени крепежни елемента
 3. Четири броя гумени шайби
 4. Три пинов преходник за включване към 7V

И този модел се захранва посредством три пинов конектор, който се включва в дънната платка, или четири пинов конектор, който се вкючва директно към молекс на захранващия блок.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин с малката разлика, че този път на стенда ще бъдат монтирани двата вентилатора едновременно. И двата модела ще бъдат тествани при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктите се тестват при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторите бъдат монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на моделите са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перките на вентилаторите по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилаторите:

След като монтирах вентилаторите на стенда ги оставих да се разработят за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Тестовете започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално и двата модела направиха поне по един пълен оборот на перката при напрежение около 6.5-7V, като осветлението на AIMAXX eNVIcooler 14 LED се включи при 2V. Тъй като и двата модела се развъртяха на 7V, трябваше да намяла работните напрежения до 5V, за да проведа тестовете.  AIMAXX eNVIcooler 14 се въртеше на 450 оборота с въздушен поток около 27 кубични метра за час, като практически не се чуваше нищо от вентилатора.  LED варианта обаче представи малко по-високи стойностти, като вентилаторът се въртеше с 570 оборота в минута и въздушен поток от 39,84 кубични метра за час.

Вторият тест се проведе при работно напрежение от 7V, което се явява и като стандартна минимална стойност за работа на вентилатора. При тази стойност на работното напрежение, стандартният модел достигна скорост на въртене 630 оборота, като увеличи въздушния поток до 47.04 кубични метра за час при абсолютно безшумна работа.  Вторият модел също увеличи производителността си, като се развъртя до 750 оборота в минута и достигна стойност на въздушния поток от 56.65 кубични метра за час. И този модел остана абсолютно безшумен при 7V.

Третият тест се проведе при напражение от 9V. AIMAXX eNVIcooler 14 достигна скорост на въртене от 810 оборота в минута, докато AIMAXX eNVIcooler 14 LED достигна 910 оборота в минута. Въздушният поток на първият достигна стойност 61.92 кубични метра за час, а моделът със светодиоди – 71,52 кубични метра за час. При това работно напрежение първият отново остана безшумен, докато вторият модел, започна леко да се чува на разстояние 10см как въздуха преминава през перката.

Четвъртият и последен тест се проведе при работно напрежени от 12V. И двата модела достигнаха максимума на възможностите си, като първия представи въздушен поток със стойност 80,64, а вторият 88,8 кубични метра за час. Скоростите на въртене бяха съответно 1050 и 1100 оборота в минута, като първият модел остана отново безшумен, а от втория се чуваше движението на въздуха през перката.

И двата модела представиха доста сериозна производителност, като и двата модела работят на сравнително ниски обороти. И двата модела предлагат прекрасна визия, като осветлението на втория значително увеличава визуалния ефект, особено ако се монтира на кутията.

Според мен AIMAXX eNVIcooler 14 си заслужи наградата:


Като AIMAXX eNVIcooler 14 LED си заслужи наградата:

Моделите са добавени в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата AIMAXX за предоставените тестови бройки.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

4 Comments
 1. И на нефеновете ще се хареса. Лед моделите светят доста приятно, витлото леко прозира и допълва визуалния ефект.

 2. За цветовата гама – явно ще се хареса на феновете на Нвидия 🙂

 3. Reply
  Александър Алексиев 08.04.2011 at 13:26

  Много добро ревю. Информацията и снимковия материал са идеално систематизирани и напълно достатъчни, за да се добие представа за качествата на перките.

 4. Оставам с впечатление, че ако няма капак неосветения е за предпочитане ако не се гони максимална производителност..

  Приятна цветова гама са избрали 🙂 :THUMBS UP:

Leave a reply