Ревю на Airen DualWings 120Е и Airen DualWings 120S

Airen DualWings 120Е и Airen DualWings 120S пристигнаха при мен в стандартната за фирмата пластмасова опаковка с картонен гръб, както и последните няколко продукта, като на гърба на опаковката са описани техническите характеристики на моделите, докато отпред са опоменати единствено марката и модела на вентилаторите.

Разбира се и тук през пластмасовата опаковка може изцяло да се види структурата на вентилаторите и прилежащите към тях аксесоари, които са:

  1. Четири броя самонарезни винтове
  2. Четири броя гумени уплътнения за намаляване на вибрациите

Реално на външен вид и двата модела са абсолютно еднакви, като са изградени от черна пластмасова рамка, в която са пробити отвори за светодиоди, които за жалост не са монтирани. Интересното около моделите е, че те предлагат уникална за момента структура на витлото, което е изградено от две нива пластмасови лопатки, боядисани съответно в червено (горната част на витлото) и черно (долната част на витлото), като червената перка е по-малка от черната. Според фирмата този тип перка на вентилатора би трябвало да предложи по-добър въздушен поток при по-ниско ниво на шума.

Захранването и регулирането на вентилаторите е реализирано посредством 3 пинов конектор, като кабелът е около 200мм и е поставен в мрежест шлаух.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах вентилаторите на стенда и ги оставих да се разработят за около 30 минути на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Както и при другите тестове, които съм провел, така и тези започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално Airen DualWings 120Е развъртя перката при напрежение от около 7.5V, докато Airen DualWings 120S направи поне един пълен оборот при напрежение от около 8.5V. След провеждането на тестовете и при тези модели наблюдавах коренно различна производителност.

Тест при работно напрежение от 5V:

  1. Airen DualWings 120Е – тъй като стартовото напрежение на този модел е по-високо от работното напрежение, при този тест трябваше да намаля вентилатора, за да измеря въздушния му поток. При това работно напрежение моделът достигна скорост на въртене на перката 750 оборота в минута при ниво на въздушния поток от 38,4 кубични метра за час.
  2. Airen DualWings 120S – ситуацията и при този беше същата както и при по-бързия модел, като този достигна ниво на въздушния поток 18,72 кубични метра за час при скорост на въртене на перката  от 510 оборота в минута.
При работно напрежение 5V и двата модела бяха практически безшумни.

Тест при работно напрежение от 7V:

  1. Airen DualWings 120Е – при това работно напрежение, отново по-ниско от стартовото, моделът достигна скорост на въртене на перката 1050 оборота в минута с ниво на въздушния поток 58,56 кубични метра за час.
  2. Airen DualWings 120S – и при този модел работното напрежение беше по-ниско от стартовото, като достигна ниво на въздушния поток от 37,44 кубични метра за час и скорост на въртене на перката 760 оборота в минута.
И при този тест и двата модела бяха абсолютно безшумни.

Тест при работно напрежение от 9V:

  1. Airen DualWings 120Е  – третият тест се проведе при работно напрежение 9V, като моделът достигна ниво на въздушния поток 73,44 кубични метра за час при скорост на въртене на перката 1350 оборота в минута.
  2. Airen DualWings 120S – вторият участник в теста се въртеше с 990 оборота в минута с ниво на въздушния поток от 51,84 кубчни метра за час.
И при този тест и двата модела останаха безшумни.

Тест при работно напрежение от 12V:

  1. Airen DualWings 120Е – последният тест се проведе на 12V, като DualWings 120Е достигна максималната си скорост на въртене от 1635 оборота в минута с ниво на въздушния поток от 95,52 кубични метра за час.
  2. Airen DualWings 120S – вторият участник отново показа по-ниски резултати, но все пак той работеше на 1275 оборота в минута и ниво на въздушния поток 70,08 кубични метра за час.
При последния тест от Airen DualWings 120Е започна леко да се чува шум от преминаващия през перката въздух, докато Airen DualWings 120S отново остана абсолютно безшумен.
И ето, че дойде време да изразя личното си мнение:
Вентилаторите предлагат страхотна визия, като цветовата гама е ярко червено и тъмно черно, което изглежда страхотно. Освен това бързият модел предлага сериозен въздушен поток при почти никакъв шум, като ми направи впечатление при провеждането на тестовете, че статичното налягане на моделът е слабо.  Точно това ме навежда на мисълта, че моделът е подходящ за монтаж на кутия или на процесорен охладител при нормална употреба и може би лек овърклок.
Вторият модел, предлага абсолютно същата визия, като разликата се явява в различните скорости на въртене на перката, съответно и въздушния поток, което според мен прави този вентилатор изцяло подходящ за монтаж само и единствено на 120мм отвор на всички съвременни кутии.

Според мен Airen DualWings 120Е си заслужи следната награда:

Airen DualWings 120S си заслужи следната награда:

Моделите са добавени в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата AIREN за предоставените тестови бройки.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search