Ревю на Airen hAiBridWings 140E и 140S

Още на първата снимка ясно се вижда, че и тези модели на външен вид са практически еднакви. Структурата на корпуса и перката са абсолютно еднакви спрямо и Airen hAiBridWings 120E и 120S, като единствената разлика е размера на вентилаторите.


Airen hAiBridWings 140E и 140S ми бяха предоставени в абсолютно същата пластмасова опаковка с картонен гръб, както и 120мм-ите модели, на който отзад са описани техническите характеристики на моделите, докато отпред са опоменати единствено марката и модела на вентилаторите. Разбира се и тук, през пластмасовата опаковка може изцяло да се види структурата на вентилаторите и прилежащите към тях аксесоари, като вентилаторите изглеждат така:

Основни технически характеристики:
Dimension: 120 × 120 × 25 mm
Fan Speed: 1500 ± 10% rpm
Rated Voltage: 12V
Noise: Level26.5 dB/A
CFM: 82.6
Length of cable: 300 mm

Основни технически характеристики:
Dimension: 120 × 120 × 25 mm
Fan Speed: 1000 ± 10% rpm
Rated Voltage: 12V DC
Noise Level: 21.5 dB/A
CFM: 56.8
Length of cable: 300 mm

Въпреки, че и двата модела отново изглеждат абсолютно еднакво на външен вид, очаквам и тези коренно да се различават като технически характеристики и производителност. А ето така изглеждат вентилаторите извън опаковката. Вентилаторите са изградени от стандартна черна пластмасова рамка и полупрозрачна перка, боядисана в червено. И при тези модели в корпуса са пробити отвори за светодиоди, които за жалост не са монтирани. И двата модела вентилатори предлагат перка с 15 броя витла, които са оребрени и назъбени в долната си част, което би трябвало да подобри насочването на въздушната струя.

И при тези модели стандартната окомплектовка се изразява в:

  1. Четири броя самонарезни винтове
  2. Четири броя гумени уплътнения за намаляване на вибрациите

Захранванто и регулирането на вентилаторите е реализирано посредством 3 пинов конектор със сравнително дълъг кабел, около 300мм, което би било удобно при монтаж на кутия.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах вентилаторите на стенда и ги оставих да се разработят за около 30 минути на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Както и при другите тестове, които съм провел, така и тези започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално Airen hAiBridWings 140E развъртя перката при напрежение от около 5V, докато Airen hAiBridWings 140S направи поне един пълен оборот при напрежение от около 7.5V. След провеждането на тестовете и при тези модели, наблюдавах коренно различна производителност.

Тест при работно напрежение от 5V:

  1. Airen hAiBridWings 140E – при това работно напрежение, перката се въртеше със скорост 690 оборота в минута и ниво на потока 60 кубични метра за час. Моделът беше безшумен!
  2. Airen hAiBridWings 140S –  перката на този модел се въртеше със значително по-малко обороти в минута – 390, и ниво на потока 30,24 кубични метра за час при абсолютно никакъв шум. Все пак искам да отбележа, че стартовото напрежение е доста по-голямо от 5V.

Тест при работно напрежение от 7V:

  1. Airen hAiBridWings 140E – този участник в теста отново водеше с голяма разлика – 77,76 кубични метра за час при 870 оборота в минута, но започна леко да се чува движението на въздуха през перката.
  2. Airen hAiBridWings 140S – За разлика от първия вентилатор, вторият участник в теста остана отново безшумен и достигна скорост на въртене от 540 оборота в минута, с ниво въздушния поток до 47,52 кубични метра за час.

Тест при работно напрежение от 9V:

  1. Airen hAiBridWings 140E – моделът мина границата от 1000 оборота, като нивото на потока достигна 95,04 кубични метра за час и скорост на въртене на перката от 1050 оборота. За жалост започна да се чува доста отчетливо.
  2. Airen hAiBridWings 140S – вторият модел, отново безшумен въртеше на 645 оборота, като нивото на въздушния поток достигна стойност 57,6 кубични метра за час.

Тест при работно напрежение от 12V:

  1. Airen hAiBridWings 140E – при последния тест моделът достигна 1200 оборота в минута и ниво на въздушния поток: 104,64 кубични метра за час, като шумът се чуваше на голяма дистанция и към шума от преминаващия въздух през перката, започна да се чува и шум от мотора на вентилатора.
  2. Airen hAiBridWings 140S – моделът беше абсолютно безшумен, със скорост на въртене на перката 780 оборота в минута и ниво на въздушния поток от 72,96 кубични метра за час.

И при тези модели, наблюдаваме абсолютно еднаква структура и визия, но в същия момент сериозна разлика в производителността. Това ме навежда на мисълта, че Airen hAiBridWings 140S е предназначен за монтаж на кутия и подпомагане на въздушния поток вътре в кутията, докато Airen hAiBridWings 140E е предназначен за монтаж върху процесорен охладител, за охлаждането на сериозно овърклокнат процесор. Този модел, би се справил без абсолютно никакъв проблем, стига потребителя да не се притеснява от сериозния шум, който се чува от вентилатора.

Според мен Airen hAiBridWings 140E си заслужи следната награда:

Според мен Airen hAiBridWings 120S си заслужи следната награда:

Моделите са добавени в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата AIREN за предоставените тестови бройки.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search