Ревю на Be Quiet Silent Wings 120 PWM

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120 x 120 x 25mm

Rotation Speed : 1500 rpm

Air Flow : 85.8 m3/h

Acoustical Noise (dB/A): 18.5 dBA

Input Power (W): 1.09W

Input Current (A): 0.08A

Colour: Black

Voltage Range (V): 3.5 – 12V

След като представих 140мм-ят модел вентилатор на фирмата Be Quiet, реших, че е време да представя и следващият модел, който е с размер 120мм и се явява един от основните модели на фирмата, а именно Silent Wings 120 PWM. И този път моделът е черен, като се предлага в абсолютно същата като идея и структура, стегната и елегантна картонена кутия с прозрачен преден панел, закрит от капак, под който са описани основните технологии, използвани във вентилатора. Разбира се и кутията, и вентилатора са черни. Структурата на корпуса и витлото са абсолютно същите както и на Silent Wings 140 USC и Silent Wings 120 USC Special Edition.

И при този модел на задния панел на картонената кутия се виждат описаните основни технически характеристи плюс описание на съпътстващите аксесоари, които за жалост при този модел са по-малко спрямо другите два.

След отварянето на кутията достигнах до стандартната за продуктите на Be Quiet тип на опаковка, а именно вентилатора е разположен в средата на втора картонена опаковка, като допълнителните аксесоари са разположени от двете страни на вентилатора.

Вентилаторът е изцяло боядисан в черно, като и при него се вижда системата за монтаж с четирите гумени втулки в които се вкарват крепежни елементи тип пирон.  Моделът се монтира на отвори на кутията с размер 120мм или на процесорен охладител, който позволява монтаж на вентилатор с размери 120мм. Разбира се и при този модел се предлагат гумени шайби, които се слагат при монтаж за убиване на вибрациите и евентуални допълнителни шумове.


Перката предлага седем броя големи лопатки с напречни канали за насочване и подобряване на потока, като цялостната визия на продукта се допълва и със слийвнатия кабел.

Стандартно към продукта се предлага следната окомплектовка:

  1. Четири броя крепежни елементи с четири броя гумени шайби за намаляване на вибрациите

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:


Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

След като монтирах вентилатора и го оставих да се разработи за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Тестовете започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално вентилаторът направи един пълен оборот при подавано напрежение от 6V.  За провеждането на първи тест беше необходимо да върна подаваното напрежение към вентилатора до стойност 5V, където вентилатора работеше на около 525 оборота с стойност на въздушния поток 22.56 кубични метра за час. При това подавано напрежение вентилатора остана абсолютно безшумен.

След провеждането на теста на 5V дойде време за провеждане на тест на 7V. Моделът достигна скорост на въртене 630 оборота в минута, а въздушният поток се увеличи с около 28%, като достигна стойност 31.2 кубични метра за час при абсолютно безшумна работа на перката.

След като проведох първите два теста започнах да мисля, че като цяло перката не предлага нищо интересно, но точно тук сгреших. Следващите тестове показват драстична промяна в производителността на вентилатора, което бих казал е първото нещо, което го различава от другите модели.

Третият по ред тест се проведе на работно напрежение от 9V, като вентилаторът достигна скорост на въртене на перката от 1230 оборота в минута, а въздушният поток се увеличи с 55% спрямо поток от теста на 7V, като отново не се чуваше нищо.

Последният тест се проведе при подадено напрежение от 12V. Вентилаторът достигна максималната си скорост на въртене от около 1610 оборота в минута. Въздушният поток се увеличи с 27% и достигна стойност от 93.84 кубични метра за час. При това работно напрежение от вентилатора започна да се чува лек шум от движението на въздуха през перката. Разбира се този шум не се чуваше на повече от 10-15см от вентилатора.

Според мен Be Quiet Silent Wings 120 PWM визуално не се различава по нищо от другите модели които тествах, но като производителност е коренно различен продукт. Моделът предлага работа при ниско напрежение и ниво на шума  и в същия момент прекрасна производителност при максимални обороти, когато това е необходимо.

Според мен моделът може да се монтира както на кутия за подпомагане на въздушния поток, така и за охлаждане на процесорни охладители, като би се справил и с охлаждането и на овърклокнати процесори.

Според мен Be Quiet Silent Wings 120 PWM си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Be Quiet за предоставената тестова бройка.


Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
3 Comments
  1. Reply Dk_vr 01.03.2011 at 10:23

    Да, вентилатора е хубав, но дори и да се намери някой да ги внесе, може да е леко скъп на фона на цената на западните пазари. Разбира се може и цената да му е доста актуална като за нашия пазар 🙂

  2. Reply angelreaper 01.03.2011 at 9:54

    Хубав вентиклатор:) Бпаво за изчерпателното ревю! Сега само трябва някои да ги внесе:)

  3. Reply PepiX 28.02.2011 at 11:33

    Yummy.. много добре звучи..

Leave a reply

Search