Ревю на BitFenix Spectre Non-Led 120mm

Фирмата Bitfenix ми предоставиха общо 4 броя вентилатори, като моделите са съответно 120мм  в черно и бяло и 140мм вентилатор съответно отново в черно и бяло. Този тест ще представи моделите с размери 120мм.

Продуктите ми бяхва предоставени в черни картонени кутии, изцяло изрязани отпред, като през прозрачната част се виждат цвета на вентилаторите и структурата витлото. Според фирмата моделите са еднакви като характеристики, като разликата е единствено в цвета. Дори еднакви по спецификация, ще ми бъде интересно дали и като производителност са еднакви. На гърба на изчистените черни кутии са представени техническите характеристики на продукта.

Реално моделите представляват стандартен корпус, и перка с девет броя витла силно заострени, което на практика се води дизайн за сериозно статично налягане.  Моделите силно наподобяват друг вентилатор, който тествах преди около година, който се представи доста добре като въздушен поток и статично налягане. Лично аз се надявам и тези модели да предложат ако не същите, то подобни характеристики и охлаждащи възможности.

Както вече стана ясно моделът Bitfenix Spectre Non-Led 120mm се предлага в два цвята. Бял и черен, като аксесоарите и на двата продукта са абсолютно еднакви и се изразяват в четири броя самонарезни винтове. Лично аз очаквах от Bitfenix да предложат сериозна окомплектовка, но все пак явно от фирмата са се насочили към ниска цена на тези продукти.

Съответно, черният вариант изглежда така:

И двата модела се вкючват към дънната платка посредством доста дълъг кабел и три пинов конектор, като може да се регулира единствено по напрежение(не предлага PWM регулация), а кабелите и на двата модела не са сложени в шлаух.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин с малката разлика, че този път на стенда ще бъдат монтирани двата вентилатора едновременно. И двата модела ще бъдат тествани при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктите се тестват при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторите бъдат монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на моделите са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перките на вентилаторите по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилаторите:

След като монтирах вентилаторите на стенда ги оставих да се разработят за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Тестовете започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално и двата модела направиха поне по един пълен оборот на перката при напрежение около от около 5V. Според фирмата моделът е еднакъв, като разликата е в цветовете. Точно тук стана интересно.

Тест при работно напрежение от 5V:

И двата модела се развъртяха при напрежение от 5V, като при тази стойност черният вариант беше на 480 оборота в минута с ниво на въздушния поток от 24 кубични метра за час, докато белият вариант се въртеше на 390 оборота в минута с ниво на въздушния поток 13.44 кубични метра за час. И двата модела бяха абсолютно безшумни.

Тест при работно напрежение от 7V:

Вторият тест се проведе при работно напрежение от 7V, където черният вариант увеличи скоростта на въртене на перката с 20% и достигна 600 оборота в минута с приръст на въздушния поток от около 35% до стойност 36.48 кубични метра за час. Белият вентилатор също увеличи скоростта на въртене на перката с около 35%, като достигна скорост на въртене 570 оборота в минута, и доста сериозен приръст във въздушния поток от около 50%. И двата модела останаха отново безшумни.

Тест при работно напрежение от 9V:

Предпоследният тест се проведе при работно напрежение от 9V, където се получиха доста интересни резултати. И двата модела достигнаха скорост на въртене от 750 оборота в минута, като черният вариант достигна ниво на въздушния поток 46.56 кубични метра за час, а белият модел достигна 46.08 кубични метра за час. И двата модела останаха почти безшумни, като се чуваше съвсем леко движението на въздуха през перките. При това работно напрежение, достигнах до извода, че реално моделите са почти еднакви, като разликата е единствено при ниските напрежения в зависимост от това колко са разработени вентилаторите.

Тест при работно напрежение от 12V.

Последният тест се проведе при работно напрежение от 12V, като черният модел достигна скорост на въртене на перката от 975 оборота в минута с ниво на въздушния поток от 62.88 кубични метра за час. При този тест, белият вариант достигна 990 оборота в минута, а нивото на въздушния поток достигна 63.36 кубични метра за час. При 12V се чуваше движението на въздуха през перките, като започна да се чува леко и двигателя на вентилаторите.

Лично, аз очаквах по-висока стойност на въздушния поток, имайки напрдвид формата на витлата.

Като недостатък около модела с двата цветови варианта, мога да спомена липсата на гумени крепежни елементи в окомплектовата и липсата на PWM регулация, която реално при тази скорост на въртене на вентилаторите може да се окаже и излишна.

Според мен Bitfenix Spectre Non-Led 120mm Black и Bitfenix Spectre Non-Led 120mm White си заслужиха следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата BitFenix за предоставената тестова бройка.

 

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
1 Comment
  1. Reply rumbeza 19.04.2011 at 20:18

    Дизайна на пропелера наистина прилича на онзи вентил. Тук обаче имаме затворени ъгли за монтаж. Без да обръщам внимание на надписа от кутийката с феноменалния поток за бавен вентилатор, spectre се представя подобно с вентилаторите на 1000 оборота.

Leave a reply

Search