Ревю на BitFenix Spectre Non-Led 140mm

След като направих теста на BitFenix Spectre Non-Led 120mm , които се представиха на едно добро ниво, дойде време да ви представя резултатите и на BitFenix Spectre Non-Led 140mm.

Както и 120мм модели, така и 140мм модели пристигнаха при мен в черни картонени кутии, изцяло изрязани отпред, като през прозрачната част се виждат цвета на вентилаторите и структурата витлото, а на гърба на картонените кутии са представени техническите характеристики на продукта. Според фирмата моделите са еднакви като характеристики, като разликата е единствено в цвета, докато според първия тест, моделите се оказаха доста различни като производителност, нека да видим дали и при тези ситуациата ще бъде същата.

Реално и тези модели представляват стандартен корпус, и перка с девет броя витла силно заострени, което на практика се води дизайн за сериозно статично налягане. Интересното около тези модели е, че практически на визия са същите като Spectre Non-Led 120mm , като единствено са с по-голям размер.


Както вече стана ясно и Bitfenix Spectre Non-Led 140mm се предлага в два цвята, съответно бял и черен, като аксесоарите и на двата продукта са абсолютно еднакви и при тези модели се изразяват в четири броя самонарезни винтове. Още при първият тест се разочаровах леко от окомплектовката, но може би за това си има причина и тя е ниската себестойност на продуктите.

Съответно, черният вариант изглежда така:

И двата модела се вкючват към дънната платка посредством доста дълъг кабел и три пинов конектор. И при тези модели регулацията се осъществява единствено по напрежение(не предлагат PWM регулация, което не го смятам за недостатък на фона на скорост на въртене <1000 оборота в минута), а и кабелите и на двата модела не са сложени в шлаух.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин с малката разлика, че този път на стенда ще бъдат монтирани двата вентилатора едновременно. И двата модела ще бъдат тествани при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктите се тестват при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторите бъдат монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

 

Резултатите от тестовете на моделите са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перките на вентилаторите по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилаторите:

След като монтирах вентилаторите на стенда ги оставих да се разработят за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Тестовете започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално и двата модела направиха поне по един пълен оборот на перката при напрежение около от около 4.5V. Според фирмата моделът е еднакъв, като разликата е в цветовете. Очаквах и при тези модели да се получи драстична разлика, но при тези нямаше сериозни промени в производителността.

Тест при работно напрежение от 5V:

Първият тест се проведе при работно напрежение от 5V, като черният достигна скорост на въртене от 450 оборота в минута с въздушен поток от 33.12 кубични метра за час, докато белият 32.16 кубични метра за час при скорост на въртене 480 оборота в минута. На практика и двата вентилатора бяха абсолютно безшумни

Тест при работно напрежение от 7V:

Вторият тест се проведе при работно напрежение от 7V, като черният достигна скорост на въртене от 630 оборота в минута и представи 32% приръст във въздушния поток, като достигна 48.48 кубични метра за час. Белият модел отново се въртеше с повече обороти – 660, като и той представи 32% приръст във въздушния поток. Моделът достигна 47,04 кубични метра за час. И двата модела останаха отново безшумни и при това работно напрежение.

Тест при работно напрежение от 9V:

При следващия тест скоростите на въртене се изравниха, като и двата вентилатора достигнаха скорост на въртене на перката от 765 оборота в минута, като черният достигна ниво на въздушния поток от 60 кубични метра за час, докато белият 55,68 кубични метра за час. Тук се видя реално разликата между двата модела, която евентуално ще се увеличи при следващия тест. И при това работно напрежение и двата вентилатора останаха безшумни.

Тест при работно напрежение от 12V.

Последният от серията тестове затвърди мнението ми относно вентилаторите, като и двата достигнаха скорост на въртене на перката от 930 оборота в минута, като отново черният водеше в количеството въздух, което преминава през него. Нивото на въздушния поток на черния вентилатор достигна 75,84 кубични метра за час, докато белият едва 68,64. И през двата започна леко да се чува движението на въздуха през перката на разстояние по-малко от 20см.

Отново очаквах по-висока стойност на въздушния поток, но уви и тези са направени основно за монтаж и подобряването на въздушния поток в кутия..

Интересното около всичките вентилатори от серията Spectre Non-Led на фирмата BitFenix е, че те реално са един и същ модел с различни размери и цветове. Разбира се има леки отклонения от официалните технически характеристики, но предполагам, че с течение на времето и след като се поработят по-дълго характеристиките на продуктите ще се изравнят.

Според мен Bitfenix Spectre Non-Led 140mm Black и Bitfenix Spectre Non-Led 140mm White си заслужиха следната награда:

Моделите са добавени в каталога на 140 мм вентилатори..

Благодаря на фирмата BitFenix за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
3 Comments
 1. Reply Dk_vr 03.06.2011 at 9:10

  Е чак пък да не ловят окото.Перките изглеждат супер добре, като са направени за монтаж в кутия и подпомагане на потока в кутията. А и доколкото си спомням са доста евтини. И тъй като са евтини, предполагам от Bitfenix са ги орязали максимално, като окомплектовка.

 2. Reply PepiX 02.06.2011 at 21:01

  Ама не ловят толкова окото 😉

  Как се очакват като цени спрямо конкурентните модели на другите фирми?

 3. Reply rumbeza 02.06.2011 at 20:11

  Има някаква магия на черните сили над белите. През всичките тестове тъмните сили излизат напред било то с по-голяма производителност или по-ниска скорост.

Leave a reply

Search