Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Ревю на Cooler Master BC 80 Blue LED Fan

Типично за Cooler Master вентилатора идва в опаковка от картон и прозрачна пластмаса, която от лицевата си страна предлага визуален достъп до вентилатора. BC 80 LED Fan има няколко разновидности в зависимост от цвета на осветлението: зелен, бял, червен и син.  Разбира се нямах търпение да си поиграя с новия вентилатор попаднал в ръчичките ми и разбрах какъв е цветът на осветлението едва когато му подадох захранване, въпреки че това е обозначено на две места. Едното е в долната дясна част на лицевата страна на опаковката, а другото място е лепенка на рамката на вентилатора.

На гърба на кутията са поместени характеристиките, използваните технологии и визуалните особености на вентилатора.

Характеристики на Cooler Master BC 80 Blue LED Fan:

Размери: 80 x 80 x 25 mm

Скорост на въртене: 1,800 RPM ±10%

Въздушен поток (CFM): 21.7 CFM ±10%

Въздушно налягане (mmH2O): 1.62 mmH2O ±10%

Шум: 19 dBA

Тип лагеруване: Sleeve

Очаквана продължителност на живот : 30,000 часа

Напрежение: 12VDC

Ток (Ampere): 0.14A Max.

Консумация: 1.68W Max.

BC 80 е вентилатор предназначен за монтаж на кутии и подпомагане на въздушният поток в тях, като се цели и добър визуален ефект. Моделът е с изцяло прозрачна рамка и витло със седем лопатки. Ъглите за монтаж са открити. Лагеруването е втулково, което дава живот на вентилатора 30000 часа. Захранването  на вентилатора се осъществява посредством три пинов конектор и регулирането на оборотите се извършва по напрежение. Полупрозрачните кабели на вентилатора и преходника от три пинов конектор към захранващ молекс допълват идеята за визията на BC 80.  В комплекта на вентилатора освен преходника към молекс конектор са налични и винтове за монтаж.

Понеже при този модел визуалния ефект от осветлението е важен колкото и въздушния поток, показвам как се представя в това отношение:

След като се запознах с BC 80 отблизо дойде време да направя някои измервания относно въздушния поток, който генерира вентилатора. Тестът  представлява измерване на скоростта на въздушния поток преминаващ през вентилатора, след което се пресмята обемът на преминалия поток за единица време. Измерванията се извършват при захранване на вентилатора с напрежение със стойност 5V, 7V, 9V и 12V.  Също така вентилатора се тества за минималното напрежение, при което развърта. За постановката използвам анемометър, цифров волтметър с точност до една десета, най-обикновен контролер по напрежение  и сплитер 4 pin->2×4 pin. Вентилаторът се свързва посредством сплитера и контролера по напрежение към 12V  три пинов конектор на настолната ми машина. Другия конектор на сплитера се свързва към цифровия волтметър, който получава захранване чрез четири пинов конектор (молекс). При измерванията няма прегради възпрепятстващи въздушния поток през вентилаторите и данните биха били различни при монтаж  на кутия или охладител.

След разработка на вентилатора пристъпих към измерване на стартовото напрежение.  При 2,6V диодите започнаха да мъждукат и продължих да увеличавам плавно стойността на напрежението. При 2,7V BC 80 Blue LED Fan развъртя със скорост на въртене 337 оборота в минута, при което беше напълно безшумен. Започнах покачване на напрежението и замерване на скоростта на въздушния поток и отчитане на съответната скорост на въртене на витлото.  Резулатите са поместени в следващите две таблици:

При напрежение от 5v вентилатора развъртя до 778 оборота със скорост на въздушния поток 0,9m/s, при което остана напълно безшумен. При напрежение 7V скоростта на въздушния поток беше вече 1,5m/s при 1167 оборота в минута. Тук вече се долавя едно жужене от моторчето, което е характерно и за други вентилатори на фирмата. Това жужене се увеличава слабо с покачване на оборотите и не дразни, поне мен. Шум от въздушния поток не се долавя. При напрежение от 9V скоростта на потока се увеличи до 2,1m/s при 1510 оборота, като отново не се долавя шум от потокът преминаващ през витлото на вентилатора. След увеличаване на стойността на напрежението до 12V, вентилаторът заработи с пълен капацитет и постигна скорост на потока от 2,9m/s при 1914 оборота в минута. При това напрежение вече се чува отчетливо свистене от въздуха, но не може да се каже че вентилатора е шумен, всъщност запазва доста ниско ниво на шум. В следващата таблица са изнесени пресметнатите стойности за обемът на въздушния поток за единица време при различните подавани напрежения:

Като заключение мога да кажа, че Cooler Master BC 80 Blue LED Fan предложи приличен въздушен поток (40,2m³/h или 23,7CFM), при много ниско ниво на шум, което съчетано с отличния ефект от осветлението го прави много добър избор за монтаж в кутии с цел подобряване на потока и визията.

Според мен вентилаторът заслужи наградата:

Благодаря на фирмата Cooler Master за предоставената тестова бройка.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply