Ревю на Cooler Master Blade Master 120

Моделът пристигна в абсолютно същата, която май се оказва стандартна, семпла, но стегната пластмасова кутия, през която се вижда изцяло структурата на вентилатора, като допълнителните аксесоари са прилежно скрити зад сгъната част на картона, поместен в кутията. Точно тази картонена част от продукта предлага описание за монтаж на вентилатора, а на задната част са по-важните технически характеристики за продукта.

Като цяло моделът предлага абсолютно стандартна структура на корпуса, като се изразява в черна пластмасова рамка с черна перка със седем броя лопатки. Интересното около модела е самият наклон на лопатките, който до момента съм виждал в няколко различни модела от различни производители, като всички вентилатори с този профил на перката предложиха доста сериозен поток.

и отзад:

Захранването и регулацията на модела се осъществяват от сравнително дълъг кабел, който за жалост не е поставен в шлаух, и четири пинов PWM конектор за прецизна автоматична регулация.

Стандартно към вентилатора се предлага следната окомплектовка:

  1. Четири броя самонарезни винтове
  2. Четири броя гумени уплътнения при монтаж, за убиване на вибрациите

 

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах вентилатора на стенда и го оставих да се разработи за около 30 минути на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Както и при другите тестове, които съм провел, така и този започна с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално Cooler Master Blade Master 2000 направи поне един пълен оборот при работно напрежение от 7.7V, което се явява стойност между втория и третия тест, който провеждам. По тази причина се наложи да намаля работното напрежение, за да проведа тестовете.

Тест при работно напрежение от 5V:

Според техническите характеристики на Cooler Master Blade Master 2000 моделът работи в диапазона 600-2000 оборота в минута със стартово напрежение 7.7V и не би трябвало да работи на по-ниско работно напрежение. При мен моделът се въртеше със скорост на въртене на перката от 330 оборота в минута и ниво на въздушния поток 17,28 кубични метра за час. Въпреки че моделът беше абсолютно безшумен, потокът беше изключително слаб.

Тест при работно напрежение от 7V:

Вторият тест се проведе отново при работно напрежение под стартовото, като при тази стойност, Cooler Master Blade Master 2000 достигна 660 оборота в минута, а въздушният поток се увеличи значително до ниво от 41,76 кубични метра за час. За жалост, започна леко да се чува движещият се през вентилатора въздух.

Тест при работно напрежение от 9V:

Ето, че подминах стартовото напрежение и реално вентилаторът се развихри. При тази стойност моделът достигна 1290 оборота в минута със сериозен прираст във въздушния поток до 94,56 кубични метра за час, а нивото на шума се  увеличи.

Тест при работно напрежение от 12V:

Последният тест, проведен при 12V, ме изуми. Вентилаторът достигна 2070 оборота в минута, а нивото на въздушния поток достигна 158,4 кубични метра за час, което на практика се явява най-високата стойност на 120мм вентилатор, който съм тествал и добавил в каталога до момента. Разбира се, при това ниво на въздушния поток не мога изобщо да очаквам тишина.

След като разгледах предоставената ми тестова бройка, дойде време да изразя личното си мнение.

За мен, този модел предлага всякакви възможности, както за монтаж на процесорен охладител (което ясно се вижда при Hyper 212 plus), така и за монтаж на 120мм-ите отвори на всяка съвременна кутия. Моделът не предлага особена визия, въпреки добре изглеждащата перка, но пък предлага завиден поток, който не е за подценяване, особено при охлаждане на сериозно овърклокнат процесор.

Според мен Cooler Master Blade Master 120 си заслужи следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Cooler Master за предоставената тестова бройка.

This movie requires Flash Player 9

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
2 Comments
  1. Доста добри показатели има наистина, при все тестовете, които е минал. Абсолютно безшумен на високи обороти няма, съгласен съм. Визията не е толкова важна, все пак не е отпред. Важното е работа да върши!

  2. Reply червено вино 17.01.2012 at 17:38

    Този охладител е много добър. Добре работи… поне за сега. Смених си стария, че беше трагична работата.

Leave a reply

Search