Ревю на Cooler Master Blade Master 92

Типично за Cooler Master вентилатора идва в опаковка от картон и прозрачна пластмаса, която предлага визуален достъп до вентилатора и характеристиките поместени на гърба на кутията.

Характеристики на Cooler Master Blade Master 92:

Размери: 92 x 92 x 25 mm

Скорост на въртене: 800 – 2800 R.P.M.

Въздушен поток (CFM): 15.7 – 54.8 CFM

Въздушно налягане (mmH2O): 0.35 – 4.27 mm H2O

Шум: 17 – 35 dBA

Тип лагеруване: Long Life Sleeve

Очаквана продължителност на живот : 40,000 часа

Напрежение: 12V

Ток (Ampere): 0.26A Max.

Консумация: 3.12W Max.

Маса: 91 g

Blade Master 92 е вентилатор предназначен за монтаж върху процесорни охладители. Има структура със седем лопатки на витлото с характерен дизайн и открити ъгли за монтаж.  Захранването  се осъществява посредством четири пинов конектор, а регулирането на оборотите се извършва по PWM или напрежение. Лагеруването е Long Life Sleeve, което дава живот на вентилатора 40000 часа. В комплекта на вентилатора са включени винтове за монтаж и гумени ъгълчета, които имат за цел да намалят предаваните от вентилатора вибрации.

Тестът представлява измерване на скоростта на въздушния поток преминаващ през вентилатора, след което се пресмята обемът на преминалия поток за единица време. Измерванията се извършват при захранване на вентилатора с напрежение със стойност 5V, 7V, 9V и 12V.  Също така вентилатора се тества за минималното напрежение, при което развърта. За тестовете използвах анемометър, цифров волтметър с точност до една десета, най-обикновен контролер по напрежение  и сплитер 4 pin->2×4 pin. Вентилаторът се свързва посредством сплитера и контролера по напрежение към 12V  три пинов конектор на настолната ми машина. Другия конектор на сплитера се свързва към цифровия волтметър, който получава захранване чрез четири пинов конектор (молекс). При измерванията няма прегради възпрепятстващи въздушния поток през вентилаторите и данните биха били различни при монтаж  на кутия или охладител.

След разработка на вентилатора пристъпих към измерване на стартовото напрежение. Blade Master 92 развъртя при 4V напрежение със скорост на въртене 548 оборота в минута, при което беше напълно безшумен. Започнах покачване на напрежението и замерване на скоростта на въздушния поток и отчитане на съответната скорост на въртене на витлото.  Резулатите са поместени в следващите две таблици:

При напрежение от 5v вентилатора развъртя до 888 оборота със скорост на въздушния потк 1,4m/s, при което остана напълно безшумен. Такъв е до стойност на напрежението от 6V. При напрежение 7V скоростта на въздушния поток беше вече 2,5m/s при 1505 оборота в минута. Тук вече се долавя свистене от въздушния поток. При напрежение от 9V Blade Master 92 се чуваше доста отчетливо на фона на тих работещ компютър, но затова пък скоростта на потока се увеличи до 3,7m/s при 2073 оборота. След увеличаване на стойността на напрежението до 12V, вентилаторът заработи с пълен капацитет и постигна скорост на потока от 5,5m/s при 2812 оборота в минута. При това напрежение вентилатора е доста шумен, на и малко над нивото на 120мм вентилатор на 1900-2000 оборота. В следващата таблица са изнесени пресметнатите стойности за обемът на въздушния поток за единица време при различните подавани напрежения:

Като заключение мога да кажа, че Blade Master 92 предложи доста сериозен въздушен поток (103,5m³/h или 61CFM), което го прави добър избор за монтаж на процесорни охладители с подходящ размер. Възможно е да се използва и монтиран на компютърна кутия с цел подпомагане на потока в нея, но при условие че се регулира по напрежение до прилични нива на шумът.

Според мен вентилаторът заслужи наградата:

Благодаря на фирмата Cooler Master за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search