Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Ревю на Enermax Magma (UCMA 12)

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120x120x25 mm

Rotation Speed (RPM +/-10%): 1500

Airflow: 69,15CFM

Pressure (mmH2O): 1.4

Acoustical Noise (dB/A): 18dB(A)

Input Current (A): 0.34A

Voltage Range (V): 12V

Моделът е работил около два месеца, което според мен е добре тъй като е разработен и се предполага, че е достигнал пълния си капацитет относно скоростта на въртене.

Enermax Magma (UCMA 12) ми беше предоставен в пълната си окомплектовка, която лично на мен ми направи много приятно впечатление. Прозрачна пластмасова кутия, в която са сложени шарени картончета с информация за продукта, като самия продукт се вижда през опаковката. Визията на Magma 120mm е направо зашеметяваща. Черен корпус с червена перка, като формата на лопатките наподобява крило на прилеп, а броят им е девет. Комбинацията на форма и цветове прави продукта уникален, за използване в различни визуални модове. Друг е въпроса каква е производителността на модела, но това ще го проверя малко по-късно. Все пак от Enermax казват, че с тази технология(лопатките с форма на крило на прилеп), продукта предоставя до 30% по-голяма производителност при ниско ниво на шума.

Окомплектовата към продукта не е нещо кой знае какво, но пък всичко необходимо за монтаж и експлоатация се предоставя от фирмата производител:

  1. Четири броя самонарезни винтове
  2. Четири броя гумени скрепежни елементи
  3. Преходник за включване към 4 пинов молекс от захранването

Освен стандартните компоненти за монтаж и работа, към моделът се предлага и инструкция за експлоатация, която е направена уникално добре. UCMA 12 се вкючва към дънната платка посредством доста дълъг кабел и три пинов конектор, като може да се регулира единствено по напрежение(не предлага PWM регулация).

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометъра отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

Дълго време смятах, че продуктите от маркатa Enermax са резултат от сериозен маркетинг, но след проведения тест си промених мнението. Още с първият допир до продукта реших, че съм се лъгал относно качеството и производителността на техните вентилатори. Теста приключи и аз съм приятно изненадан от комбинацията на визия, производителност и ниво на шума. Моделът е страхотен и според мен перфектен избор за монтаж в модинг проекти в цветова гама черно-червено. UCMA 12 представи и наистина сериозен въздушен поток на фона на ниското ниво на шума. При 7 и 9V моделът не може изобщо да се чуе, докато при 12V се чува съвсем леко движението на въздуха през витлото, като на разстояние повече от 10-15см този шум изчезва. Единственото нещо, което според мен може да се сметне за недостатък е липсата на PWM регулация.

Според мен Enermax Magma (UCMA 12) си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply