Ревю на Noctua NF-P12 PWM

Вентилаторът ми беше предоставен от Noctua за провеждане на тест и ревю, като пристигна при мен в стандартна за фирмата стегната картонена опаковка – в предната част върху залепващ се към основната кутия капак са описани технологиите, използвани в охладителя, а след като се отвори, се вижда структурата на вентилатора.

В задната част на кутията отново е предоставена завидно количество информация на няколко езика.

След като разгледах кутията отвън, дойде време да се поровя в нея и да видя какво реално представлява новият модел Noctua NF-P12 PWM, който на практика се явява подобрен вариант на модела Noctua NF-P12, като при този модел е добавена възможността за регулация посредством PWM. Отворих кутията и достигнах до следния продукт:

Както се вижда от картинката по-горе, колегите от Noctua отново се представят на ниво с прилежно опакован вентилатор и голям набор от аксесоари, които са:

  1. Четири броя самонарезни винтове
  2. Четири броя гумени връзки за монтаж
  3. Адаптер със съпротивления за намаляване на входното напрежение
  4. Удължител, ако вентилаторът се монтира на отворите на кутията
  5. Y-образен разклонител за включване на втори вентилатор
  6. Инструкция за експлоатация на продукта

И при този модел, както и при Noctua NF-F12, ясно се вижда, че всички кабели и преходници отново са поставени в гумен шлаух с лепенки за означение кой кабел за какво служи.

Конструкцията на вентилатора е абсолютно стандартна и еднаква спрямо първия вариант на NF-P12. Пластмасова рамка с размери 120 x 25mm, разбира се в розово, и перка с девет броя лопатки с прорези в задната част за фокусиране на потока и работа при ниско ниво на шума.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете са представени в следващите графики:

Ниво на въздушния поток, преминаващ през вентилатора при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като разгледах какво реално представлява Noctua NF-P12 PWM и какви са подобренията спрямо Noctua NF-P12 , монтирах и оставих вентилатора да се разработи за около 30 минути на максимална скорост, като дойде време да започна тестовете.

Както при всички тестове проведени от мен досега, така и този тест започна с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, a вентилаторът направи поне един пълен оборот при напрежение от 7V. За да проведа първия тест разбира се трябваше да намаля работното напрежение на 5V.

Тест при работно напрежение от 5V:

След като намалих работното напрежение до 5V и оставих вентилатора да поработи известно време, вентилаторът достигна скорост на въртене 570 оборота в минута и ниво на въздушния поток 35,52 кубични метра за час, като модела беше абсолютно безшумен. Направи ми впечатление, че ако намаля напрежението под 5V, тахометъра на вентилатора спира да отчита и работното напрежение варира в големи граници. Явно това е абсолютния минимум, тъй като и перката се въртеше неравномерно.

Тест при работно напрежение от 7V:

Вторият тест се проведе при работното напрежение 7V, което е около стартовото напрежение на продукта, като при този тест вентилаторът постигна ниво на въздушния поток от 55.68 кубични метра за час при скорост на въртене на перката от 780 оборота в минута. При този тест отново от вентилатора не се чуваше нищо.

Тест при работно напрежение от 9V:

Третият тест се проведе при скорост на въртене на перката от 990 оборота в минута с ниво на въздушния поток от 75,44 кубични метра за час, а вентилаторът отново остана безшумен.

Тест при работно напрежение от 12V:

Последният от серията тестове се проведе на 12V, като при това работно напрежение от вентилатора започна да се чува съвсем лек шум от преминаващия през вентилатора въздух, като скоростта на въртене на перката беше 1260 оборота в минута, а нивото на въздушния поток 93,12 кубични метра за час.

След като разгледах модела, смело мога да кажа, че от Noctua за пореден път са се представили на ниво с един чудесен продукт. Освен приятната визия и богатата окомплектовка, което си е като наложен стандарт за продуктите от фирмата, видяхме и една сериозна производителност при изключително ниско ниво на шума, която се постигна и с добавената към модела PWM регулация.

Според мен Noctua NF-P12 PWM  си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Noctua за предоставената тестова бройка.

 

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search