Ревю на Noctua NF-P12

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120×120×25

Rotation Speed (RPM +/-10%): 1300

Airflow (mł/h): 92.3 m³/h

Acoustical Noise (dB/A): 19.8 dB(A)

Input Power (W): 1.08W

Input Current (A): 0.09A

Voltage Range (V): 12V

Static Pressure: 1,68 mm H2O

Blade Geometry: Nine Blade Design with VCN

При мен продуктът пристигна като вкарващ(push) вентилатор към охладителя Noctua NH-D14 и поради тази причина не мога да предоставя снимки и да опиша окомплектовката, която пристига стандартно с модела. Като се има напредвид, че Noctua не са някоя ниско бюджетна фирма, не мисля че ще си позволят да спестят нещо от обявената на сайта им окомплектовка. Вентилаторът е изключително интересен като структура,  производителност и ниво на шума. Структурата на витлото му е подобна на структурата на NF-P14FLX. И двата модела са предвидени да работят на ниски обороти за ниско ниво на шума, като предлагат малко над средното ниво въздушен поток съчетан с голямо статично налягане, което реално прави този модел интересен.

Официално към моделът са добавени и следните аксесоари необходими за нормалната експлоатация на вентилатора:

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Четири броя гумени връзки за монтаж
 3. Два адаптера със съпротивления за намаляване на входното напрежение
 4. Преходник за захранване от молекс

Моделът се захранва посредством три пинов конектор, което аз лично го смятам за недостатък, особено при монтаж на охлаждане на процесор, където се изисква малко по-прецизна настройка и регулация. Факт обаче е, че той е предназначен точно за тази цел.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Моделът беше демонтиран от процесорния охладител Noctua NH-D14 с идеята да го тествам и добавя към каталога с 120мм вентилатори. Резултатите от теста бяха доста интересни за мен, което ме накара да се замисля сериозно относно този и евентуално бъдещи продукти, които ще работят на този принцип.

В графиките са изведени резултатите от тестовете на модела:

 1. При 7V: 57.6m³/h
 2. При 9V: 75.6m³/h
 3. При 12V: 91.8m³/h

По време на измерванията отчетох средните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

 1. При 7V: 1.6m/s
 2. При 9V: 2.1m/s
 3. При 12V: 2.6m/s

Да си призная този модел доста ме затрудни с измерването.  Резултатите варират много,  което ме наведе на мисълта, че при него характеристиката въздушен поток е на второ място. Странно, но факт! Моделът е реализиран за сериозно статично налягане при ниски обороти на въртене от което следва и ниско ниво на шума. Практически дори на максимални обороти, модела остана тих.  Според мен, този продукт е перфектния вариант за охлаждане на процесорен охладител при ниски обороти с добро статично налягане.

Според мен вентилатора получава тази награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Noctua за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
3 Comments
 1. Reply Dk_vr 14.06.2010 at 10:22

  Напоследък забелязвам, че започнаха да правят вентилаторите със завихрящи потоци, които става малко трудно да бъдат 100% измерени с витлов анемометър.

 2. Reply GunGod 12.06.2010 at 23:50

  Изключително добро безшумно представяне, единственния минус е може би цената!

 3. Reply rumbeza 11.06.2010 at 2:36

  Добро е вентилчето. И сам се справя перфектно с обдухването на NH-D14.

Leave a reply

Search