Ревю на Noctua NF-R8 PWM

Вентилаторът пристигна в луксозна картонена кутия в типичните за Noctua цветове. При оглед на опаковката става ясен точния модел на вентилатора, неговите основни характеристики и прилежащите му аксесоари:

В случай, че информацията не Ви е достатъчна и бихте искали да се запознаете отблизо с модела без да вадите съдържанието от опаковката, подобно на книга може да прелистите предната част на опаковката. На показ са вентилаторът, част от крепежните елементи, а също подробна информация за съдържанието в кутията и описание на използваните технологии:

     

Официални технически характеристики:

Размер 80x80x25 mm
Конектор 4-pin PWM
Лагеруване SSO
Дизайн на пропелера Raised Blade Design
Скорост на въртене (+/- 10%) 1800 RPM
Скорост на въртене с L.N.A. адаптор (+/- 10%) 1300 RPM
Минимална скорост на въртене (PWM) 300 RPM
Въздушен поток 53,3 m³/h
Въздушен поток с L.N.A. адаптор 39,4 m³/h
Ниво на шум 17,1 dB(A)
Ниво на шум с L.N.A. адаптор 10,2 dB(A)
Статично налягане 1,41 mm H2O
Статично налягане с L.N.A. адаптор 0,74 mm H2O
Максимална мощност 0,72 W
Максимален ток 0,06 A
Напрежение 12 V
Средно време на живот > 150.000 h

Във вътрешността на картонената кутия в допълнителна прозрачна опаковка са поместени NF-R8 PWM и прилежащите му аксесоари:

NF-R8 PWM се захранва посредством 20см кабел с четири пинов конектор. Окомплектовката към модела включва силиконови крепежни елементи, самонарезни винтове, pwm разклонител, L.N.A. адаптор за понижаване на захранващото напрежение и 30см удължителен кабел:

NF-R8 PWM е изпълнен в обичайните за марката цветове, като всички налични адаптори са слийвнати. Всъщност единственото нещо, което не ми хареса е, че някои от конекторите не са черни и нарушават визията на преходниците.

Лагеруването е от типа SSO , което представлява комбинация между хидродинамично лагеруване и магнитно поле, което служи да поддържа ротора. Както и останалите модели на марката NF-R8 PWM се предлага с шест годишна гаранция. Дизайнът на витлото е със седем лопатки с максимално широк профил и скосена главина. Целта е максимални въздушен поток и статично налягане при запазване на опеделено ниво на шум:

Тестът  представлява измерване на скоростта на въздушния поток преминаващ през вентилатора, след което се пресмята обемът на преминалия поток за единица време. Измерванията се извършват при захранване на вентилатора с напрежение със стойност 5V, 7V, 9V и 12V.  Също така вентилатора се тества за минималното напрежение, при което развърта. За постановката използвам анемометър, цифров волтметър с точност до една десета, най-обикновен контролер по напрежение  и сплитер от четири пинов конектор към два броя четири пинови конектори. Вентилаторът се свързва посредством сплитера и контролера по напрежение към 12V  три пинов конектор на настолната ми машина. Другия конектор на сплитера се свързва към цифровия волтметър, който получава захранване чрез четири пинов конектор (молекс) също от настолната ми машина. При измерванията няма прегради възпрепятстващи въздушния поток през вентилатора и данните биха били различни при монтаж  на кутия или охладител.

След разработка на вентилатора пристъпих към измерване на стартовото напрежение. При напрежение със стойност 4,3V NF-R8 PWM развъртя със скорост на въртене 652 оборота в минута, при което беше напълно безшумен. Започнах покачване на напрежението и замерване на скоростта на въздушния поток, и отчитане на съответната скорост на въртене на витлото.  Резулатите са поместени в следващите две таблици:

При напрежение от 5V вентилатора достигна 790 оборота в минута със скорост на въздушния поток 1,2m/s, при което остана напълно безшумен. При напрежение 7V скоростта на въздушния поток беше вече 1,8m/s при 1101 оборота в минута. Тук вече на около 10см от вентилатора се долавя слаб шум от въздушния поток. При напрежение от 9V скоростта на потока се увеличи до 2,3m/s при 1378 оборота, като шумът от потокът преминаващ през витлото на вентилатора се усилва леко. След увеличаване на стойността на напрежението до 12V, вентилаторът заработи с пълен капацитет и постигна скорост на потока от 3,0m/s при 1795 оборота в минута. При това напрежение се чува отчетливо свистене от въздуха и някои по-чуствителни на тема тишина няма да бъдат особено доволни. Това не означава, че вентилатора е много шумен и не се стои около него, а просто че е налице източник на шум, който може да се определи на фона на 120мм вентилатор на около 1200-1300 оборота.  За щастие на чуствителните към шум понижаващия адаптор (L.N.A.) си върши работата както подобава. При неговото използване захранващото напрежение пада до 8,3V при доловим шум от въздушния поток само на 15-20см от вентилатора.  При посоченото напрежение ротора на NF-R8 PWM се върти с 1270 оборота в минута, а скоростта на въздушния поток е 2,1m/s. При този модел това отговаря на 29,1m³/h.   В следващата таблица са изнесени пресметнатите стойности за обемът на въздушния поток за единица време при различните подавани напрежения:

Като заключение бих искал да кажа, че моделът представи сходна производителност с други 80мм модели, която се постига при по-ниска скорост на въртене. Това води до по-ниски нива на шум при еднаква производителност.

 Като имам предвид, че Noctua NF-Р8 PWM предлага много добра производителност и визия, но се чува при 12V давам следната награда:

Благодаря на Noctua за предоставената тестова бройка.

We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search