Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Ревю на Noctua NF-S12B FLX

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120×120×25

Rotation Speed (RPM +/-10%): 1200

Airflow (mł/h): 100.6 m³/h

Acoustical Noise (dB/A): 18,1 dB(A)

Input Power (W): 1.2W

Input Current (A): 0.1A

Voltage Range (V): 12V

Static Pressure: 1,31 mm H2O

Blade Geometry: NF-S12B Blade Design with BBT

Продуктът пристигна в картонена кутия в стандартните за фирмата цветове(за опаковката и за вентилатора), като през оставения отвор се виждаше продукта и част от съпътстващата го окомплектовка. На гърба на самата кутия под скрит лепящ капак са описани технологиите които са използвани в модела. След отварянето на кутията и първия ми допир с продукта се оказа, че NF-S12B FLX е подобрен NF-S12. Интересното при него е самата структура на витлото с прорезите по външната му част.

Моделът пристигна с доста богата окомплектовката, която практически дава свобода за използването на продукта както за монтаж в кутия, така и за монтаж върху процесорен охладител:

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Четири броя гумени връзки за монтаж
 3. Два адаптера със съпротивления за намаляване на входното напрежение
 4. Преходник за захранване от молекс

Моделът се захранва посредством три пинов конектор, което аз лично го смятам за недостатък, особено при монтаж на охлаждане на процесор, където се изисква малко по-прецизна настройка и регулация.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете при този модел са абсолютно задоволителни. Абсолютно достатъчен поток при 12V, като дори при това напрежение продукта остана напълно безшумен. Перфектно съчетание на производителност и шум. Бих казал Noctua са се справили отлично с подобряването на първия модел.

В графиките са изведени резултатите от тестовете на модела:

 1. При 7V: 63.84m³/h
 2. При 9V: 85.92m³/h
 3. При 12V: 103.68m³/h

По време на измерванията отчетох средните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

 1. При 7V: 1.8m/s
 2. При 9V: 2.4m/s
 3. При 12V: 2.9m/s

Според мен моделът представи добро съотношение производителност/ниво на шума съчетани с перфектно качество на изработка, богата окомплектовка и приятен външен вид. Като недостатък единствено мога да посоча липсата на PWM регулация, но и без нея модела се представя отлично.

Според мен вентилатора получава тази награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Noctua за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

4 Comments
 1. До колкото знам вече се продава и в България от тази фирма http://www.pc4u.bg/. Цената е 30.55лв

 2. Добро вентилаторче! 🙂
  Каква приблизителна цена има?

 3. Изглежда съм забравил да сменя името на вентилатора на втората графика. При първа възжмоност ще го редактирам. Важното е, че резултатите са от Noctua NF-S12B FLX 🙂

 4. Доста добри резултати за нискооборотен вентилатор. Окомплектовката няма какво да я споменаваме, има си всичко.

Leave a reply