Ревю на Prolimatech Blue Vortex 14

Официални технически характеристики:

Size (mm): (L)140mm X (W)140mmX (H)25mm

Rotation Speed: 1000±100RPM

Air Flow : 87 Max.CFM

Acoustical Noise (dB/A):18.1 dBA

Input Power (W): 2.4 Max.Watt

Voltage Range (V): 7~13.8 VDC

Ето, че и тези почивни дойдоха и настъпи време да пусна следващия тест на вентилатор. Този път вентилаторът е 140мм, а моделът предполагам вече стана ясен. Blue Vortex 14 е един от двата модела вентилатори, които наскоро фирмата Prolimatech официално представи. Според производителя, идеята на тези продукти е охлаждането на предлаганите от тях охладители като Prolimatech Megahalems и Prolimatech Armageddon.

Prolimatech Blue Vortex 14 ми беше предоставен за тест и добавяне към каталога на 140мм вентилатори в доста елегантна и стилна картонена кутия, като погледната отпред се вижда част от продукта. На задната страна на кутията са подробно описани основните технически характеристики на продукта. След като отворих кутията достигнах до допълнителната окомплектовка, а след това и до вентилатора.

Моделът представлява пластмасова черна рамка със синя перка, като структурата на перката се вижда на следващите снимки.

След като огледах достатъчно добре вентилатора, ми направиха впечатление две неща. Първото(добро) беше приятната визия на модела и изчистеният вид на перката, която предполага добър поток съчетан с ниско ниво на шума. Второто за жалост беше отрицателно, поради липсата на PWM регулация и вида на кабела, където липсва покритие, а самите кабелчета са оплетени един в друг.

Стандартно моделът предлага, като допълнителна окомплектовка следните неща:

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Преходник 3 пина към четири пинов конектор от захранващ блок

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометъра отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах вентилатора и го оставих да се разработи за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Теста започна с постепенно увеличаве на подаваното напрежение по стъпки посредством тъч екрана на регулатора, като вентилатора реално направи поне един оборот при напрежение от 7V.  В последните няколко теста започнах да измервам и възможностите на вентилаторите при подадено напрежение 5V, което ме принуда да върна няколко стъпки посредством тъч екрана на регулатора. Интересното при този продукт е възможността за работа дори при 5V, като за да работи на това напрежение е необходимо първо да се включи на 7V и след това да се намали до 5V. Реално моделът въртеше на около 600 оборота в минута, като въздушния поток беше на едно добро ниво. Разбира се при тази скорост на въртене е практически невъзможно да се чуе каквото и да е от Prolimatech Blue Vortex 14.

След провеждането на теста на 5V увеличих подаваното напрежение до 7V, a резултатите които отчетох и видях ми направиха доста приятно впечатление. Скоростта на въртене на перката достигна 780 оборота в минута, а въздушният поток се увеличи с не малко. Нивото на шума остана същото както и при 5V.

Следващата стъпка при провеждането на теста беше 9V, като скоростта на въртене на перката достигна 960 оборота. Въздушният поток се подобри значително, за жалост обаче започна съвсем леко да се чува движението на въздуха през перката. Като на разстояние повече от 5 сантиметра практически не се чуваше нищо.

Следващата и последна стъпка при провеждането на теста беше 12V, където вентилатора достигна максималните си стойностти при въртене на перката от 1110 оборота в минута, като въздушният поток достигна сериозна стойност. Точно в този момент прецених, че освен за подобряването на въздушния поток на кутия, Prolimatech Blue Vortex 14 би бил подходящ и за охлаждане на овърклокнат процесор охлаждан от масивен охладител, като например Prolimatech Megahalems. Нивото на шума издаван от продукта и при тази скорост остана сравнително ниско.

Като недостатък мога да спомена единствено липсата на PWM регулация на вентилатора.

Според мен Prolimatech Blue Vortex 14 си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Декада за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
5 Comments
 1. Reply MakeMeLaugh 19.12.2010 at 0:25

  Благодаря 😉

 2. Reply Dk_vr 18.12.2010 at 23:14

  Ами смело мога да кажа, че на 5,7,9V е невъзможно да се чуе как върти вортекса. При 12V за почва съвсем леко да се чува как се движи въздуха през него и то на малко разстояние. Ако си на по-голямо разстояние от компютъра едва ли ще го чуеш.

 3. Reply MakeMeLaugh 18.12.2010 at 21:11

  При него бръмчи моторчето, въздуха не ми пречи. За него питах специално дали е по-тих 🙂

 4. Reply Dk_vr 18.12.2010 at 20:54

  Този е в пъти по тих от шарка. Все пак онзи премества доста повече въздух и реално няма как да са на едно ниво.
  Относно червения вортекс нямам предста. Може би е по-добре да си питаш в Декада.

 5. Reply MakeMeLaugh 18.12.2010 at 19:22

  Спрямо Shark Red Devil 140 mm по-тих ли е? – говорим при еднакви обороти, на 800 или 1000, на които имаш впечатление.
  В червено с иодите не се ли очаква в Декада?

  🙂

Leave a reply

Search