Ревю на Revoltec AirGuard 120 PRO RL066

След провеждане на кратък и доста приятелски разговор, колегата от фирмата Revoltec ми предостави тестови бройки на 120мм-вия вентилатор Revoltec AirGuard 120 PRO RL066 за провеждане на тест и ревю и добавянето му към каталога на 120мм вентилатори.

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120 x 120 x 25mm

Rotation Speed : 1200 rpm

Air Flow : 48.86 CFM

Acoustical Noise (dB/A): 19.2 dBA

Input Power (W):2.16W

Input Current (A): 0.18A

Colour: Light Blue

Voltage Range (V): 7 – 12V

След като се уговорихме с колегата да ми бъде изпратена тестова бройка, ме очакваше много приятна изненада след отварянето на опаковката, където бяха сложени четири еднакви. Страхотна изненада, тъй като така или иначе смятах да подменя страничния вентилатор на кутията ми HAF 932. Но да се върна към теста.

Вентилаторите ми бяха предоставени в уникална (за мен) като визия голяма картонена опаковка с лепящ се капак оцветена в комбинация от любимите ми цветове. След като се повдигне капака се открива прозрачна част през която се вижда целият вентилатор, като допълнителните аксесоари са прилежно скрити зад останалата част от кутията. Освен вентилатора, всеки потребител може да получи допълнителна информация около продукта, която е изписана зад лепящия се капак и на гърба на кутията.

След отварянето на външната опаковка се натъкнах на втора прозрачна, пластмасова, в която прилежно са подредени вентилаторът и всички съпътстващи го акесоари.

Като стандартна окомплектовка с продукта отново се виждат същите аксесоари, както и при други модели на фирмата.

 1. Четири броя самонарезни винтове
 2. Четири броя гумени крепежни елементи и четири броя гумени шайби за убиване на вибрациите
 3. Преходник от четири пинов молекс конектор с разклонение съответно за намялане на напрежението подавано към вентилатора на 5V, 7V и стандартно 12V.

Структурата на вентилатора е абсолютно стандартна за моделите които се появяват по интернет страниците на различните производители, като представлява 120 x 120 x 25mm корпус от полу-прозрачна черна рамка и полу-прозрачна светло синя перка със седем броя витла, като самата перка се демонтира от корпуса за по-лесно почистване на вентилатора.

Вентилаторът се включва посредством три пинов конектор към дънната платка или чрез преходника към четири пинов молекс конектор, като  кабела е сравнително дълъг и монтажът в по-голяма кутия не би трябвало да е проблем. Кабелът е прекаран през мрежест шлаух за по-добра цялостна визия на продукта.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах вентилатора и го оставих да се разработи за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Както при всички тестове проведени от мен досега, така и този тест започна с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, като вентилатора направи поне един пълен обороти при напрежение от 7V. На практика това напрежение се явява като стойност за втория тест, затова се наложи да намаля вентилатора до 5V.

Тестът при работно напрежение от 5V ми предостави резултати при скорост на въртене на перката 630 оборота и ниво на въздушния поток от 36 кубични метра за час, като за шум изобщо не може да става и дума.

След провеждането на първия тест, повиших работното напрежение до стойност 7V. Резултатите се подобриха с лека промяна в скоростта на въртене на перката до 810 оборота в минута, с увеличение на въздушния поток до 47.52 кубични метра за час, което, както и да го погледне човек, си е 25% прираст във въздушния поток. Относно шум, и тук вентилаторът остана абсолютно тих.

Третият тест се проведе при работно напрежение от 9V и скорост на въртене на перката от 990 оборота в минута и прираст на въздушния поток с още около 23% и стойност от 61.92 кубични метра за час, като при тези стойност се чуваше лек шум от движението на въздуха през вентилатора на разстояние под 5см.

Четвъртият и последен тест се проведе при работно напрежение от 12V, където перката се развъртя до около 1260-1280 оборота в минута и достигна максимална стойност на въздушния поток от 80.4 кубични метра за час, което си е отново 23% прираст спрямо предния тест, като нивото на шума не се промени особено.

Revoltec AirGuard 120 PRO RL066 представи една доста задоволитена производителснот съчетана с страхотна визия, добра окомплектовка, добро изпълнение и работа при ниско ниво на шума.

Като недостатък мога да спомена единствено липсата на PWM регулация, която при този модел, може и да се окаже излишна, тъй като работи максимално на 1200 оборота в минута.

Според мен Revoltec AirGuard 120 PRO RL066  си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Revoltec за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
3 Comments
 1. Reply rumbeza 17.03.2011 at 17:01

  Приятна визия, резултати на ниво като се има предвид дизайна на витлото. Предполагам 4 от тези на подходящите обороти са по-добре от 230мм-вия вентил и по поток и по статично налягане.

 2. Reply Dk_vr 17.03.2011 at 15:07

  Нямам никаква представа каква му е цената на запад или в България. Тези дни мисля да ги монтирам на страничния панел на Haf 932 да видя как ще се представят спрямо 230мм-вия вентилатор който е там 🙂

 3. Reply PepiX 17.03.2011 at 15:01

  Приятни резултати.. особено що се има предвид шума.. има ли идея каква ще му е цената горе-долу?

Leave a reply

Search