Ревю на Xilence XPF140.2CF

Официални технически характеристики:

Size (mm): 140x140x25 mm

Rotation Speed (RPM +/-10%): 700±200 ~1500

Airflow: 71.8CFM

Acoustical Noise (dB/A): 17.6-26.7 dB(A)

Input Power (W): 1.56W

Input Current (A): 0.13A±10%

Voltage Range (V): 12V

Както и другите модели от серията и този ми беше предоставен в полупрозрачна картонена кутия на която е описана пълната информация относно продукта на няколко езика. Моделът изглежда доста интересен както е боядисан в сиво и червено, като дизайна на продукта е подобен на други модели от други производители. Интересното при тези продукти е, че 140мм вентилатор се монтира на отвори за 120мм. Както и другите модели от серията двукомпонентни вентилатори на Xilence и този е изграден на този принцип: пластмасова перка и гумен корпус за намаляване на вибрациите, като са добавени и гумени скрепежни елементи за допълнително премахване на вибрации от самия вентилатор.

Моделът пристигна със стандартна окомплектовка, която дава възможност за използването на продукта както за монтаж в кутия, така и за монтаж върху процесорен охладител:

  1. Четири броя гумени връзки за монтаж.
  2. Адаптер със съпротивление за намаляване на входното напрежение.
  3. Преходник за захранване от молекс.
  4. Инструкция за употреба

Xilence XPF140.2CF се включва и регулира посредством четири пинов PWM конектор, като регулацията се извърша от дънната платка. И тук кабела е “облечен” в шлаух за по-добър вид на продукта, съответно и в кутията.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

След направените тестове останах доста приятно изненадан. Xilence XPF140.2CF представи доста сериозен въздушен поток с нормално ниво на шума на фона на други модели тествани и представени в мои ревюта. Резултатите от направените тестове са изведени в следните графики:

Като по време на тестовете измерих следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

Xilence XPF140.2CF представи сериозен въздушен поток с приемливо ниво на шума. Като представител от серията двукомпонентни вентилатори предлага и уникалната структура и визия предоставени от фирмата. Моделът е пример за сериозна производителност съчетана с привлекателен външен вид. Интересното при продукта, е че е направен за работа при ниски обороти за пълна тишина, докато при 12V започва да се чува шум от движението на въздуха през лопатките.

Според мен Xilence XPF140.2CF заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Xilence за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
2 Comments
  1. Reply Dk_vr 19.07.2010 at 18:55

    И не само. Вентилатора е перфектен. Това е един от малкото продукти, които съм тествал и съм си запазил.

  2. Reply kocev 19.07.2010 at 15:41

    много интересни резултати

Leave a reply

Search