Ревю на Zaward Golf II Fan 140mm PWM ZG2-140A

Официални технически характеристики:

Size (mm): 140 x 140 x 25mm

Rotation Speed : 300±250rpm ~ 1200±250 rpm

Air Flow : 74.14 CFM

Acoustical Noise (dB/A): 10.1 ~ 20.3 dBA

Input Power (W): 1.09W

Input Current (A): 0.08A

Colour: White

Voltage Range (V): 12V

След като се докоснах за пръв път до този модел 140мм вентилатор, в мен се появи едно меко казано чувство на недоверие от вида на продукта. Първото нещо, което ми дойде в главата, е за комбинацията между голф топка и вентилатор. Странна, но може би ефективна концепция. Е, разбира се, това ще го проверя малко по-късно. Засега ми остават единствено първите впечатления, които никак не са лоши.


Zaward Golf II Fan 140mm PWM ZG2-140A  ми беше предоставен в доста шарена и в същото време привличаща вниманието кутийка, направена така че да привлича вниманието на евентуалните бъдещи клиенти. На предната страна на кутията се виждат основните технологии, използвани в продукта, и част от изцяло белия вентилатор, като безпроблемно може да се огледа структурата на витлата. Интересното при модела е видът на перката, която е направена изцяло от пластмаса, в която има множество вдлъбнатини, наподобяващи топка за голф, а рамката на продукта е абсолютно стандартна.


Захранването на вентилатора се осъществява посредством средно дълъг кабел, поставен в бял слийвинг шлаух, а самият конектор е четири пинов и позволява и регулация на вентилатора посредством PWM.

Стандартно към продукта се предлагат следните компоненти:

 1. Четири броя гумени крепежни елементи
 2. Четири броя самонарезни винтове
 3. Четири броя гумени шайби за убиване на вибрациите
 4. Инструкцуя за монтаж и употреба на вентилатора

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

След като монтирах вентилатора и го оставих да се разработи за около 30 мин на максимална скорост, дойде време да започна тестовете. При провеждането на тестовете се опитвам да поддържам едни и същи условия, като температура, влажност на въздуха и методи на измерване. Може би потребителите, които следят страницата редовно им е направило впечатлeние, че винаги измервам по един и същи начин и еднакви условия.

В началото на ревюто споменах, че видът на продукта ме накара да се засмея, може би заради нестандартната идея и концепция за прилика с голф топка, но разбира се това не е най-важното за един вентилатор и ето, че дойде време да видя реално как се представя продуктът.

Тестовете започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално вентилаторът направи един пълен оборот при подавано напрежение от 9V. Бях адски озадачен, тъй като за пръв път попадам на перка, която започва да работи при 9V.  Бих казал странно, но след кратки размисли реших, че може би перката си е предназначена за монтаж на кутия  с цел да работи максимално тихо с добра производителност дори на 12V.

Тъй като 9V реално се падат трета стъпка от тестовете, които провеждам, реших да се пробвам да го намаля и да го измеря на 5 и 7V.

Намалих вентилатора на 5V, за жалост тестът се провали. Перката се въртеше изключително слабо, без каквото и да е статично налягане и просто не успя да развърти алуминиевата перка на анемометъра ми. Бих казал нормална ситуация на фона на 9V стартово напрежение. Разбира се, може и да не успя да развърти анемометъра, но контролера за вентилатори успя да отчете около  165 оборота в минута.

Затаил дъх и с надежда за добър или поне някакъв резултат, увеличих напрежението до 7V и резултатите бяха налице. Скоростта на въртене се вдигна значително. Въздушният поток достигна стойност, която успях да отчета, а тя беше 17.76 кубични метра за час при скорост на въртене на перката от 360 оборота в минута. При тази скорост нивото на шума остана недоловимо.

И ето, че дойде време да тествам вентилатора на 9V, което се оказа стартовото напрежение на този продукт. Скоростта на въртене достигна стандартната си “минимална” стойност от 750 оборота в минута, потокът и статичното налягане достигнаха значително ниво, а шумът си остана все така недоловим.

Последната и финална стойност за провеждане на теста при 12V ме накара да се замисля сериозно относно употребата на такъв вентилатор за постоянно. Единственото, което се чуваше на разстояние по-малко от 10см, беше движението на въздуха през перката, като въздушният поток се усещаше сериозно, при задоволителна скорост от 1170 оборота в минута на въртене на перката.

Като недостатък относно продукта, мога да спомена единствено невъзможността за работа при 5V, въпреки, че не е и нужно, тъй като моделът е изключително тих дори на 12V.

Все пак Zaward Golf II Fan 140mm PWM ZG2-140A си е вентилатор, предназначен за монтаж на кутия и подпомагането на въздушния поток и охлаждането на кутията. Не бих казал, че би се справил със сериозно овърклокнат процесор.

Според мен Zaward Golf II Fan 140mm PWM ZG2-140A си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Декада за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
3 Comments
 1. Reply angelreaper 12.01.2011 at 9:39

  Екстра е станало ревюто:) А и вентовете не са никак лоши.

 2. Reply Dk_vr 12.01.2011 at 7:47

  Да, потокът наистина не е лош за това ниво на шума.
  Относно гумените шайби, би било хубаво всеки вентилатор да е с такива, но да не забравяме, че и те струват пари. 🙂

 3. Reply rumbeza 11.01.2011 at 21:11

  Не лош поток за тих вентилатор. Гумените шайби са чудесна идея. Всички вентили трябва да идват с такива.

Leave a reply

Search