Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Тест и ревю на Arctic Accelero XTREME Plus II

Реално моделът видя бял свят още преди няколко месеца, като първият вариант с наименование Arctic Accelero XTREME Plus представлява абсолютно същият охладител, като единствената разлика е, че в комплекта на Arctic Accelero XTREME Plus не фигурират радиатори за монтаж върху чиповете на видео картите. Въпреки необходимостта от допълнително закупуване на радиатори, видяхме невероятна производителност при охлаждането на видео карти и работа при изключително ниско ниво на шум от ревюто, което колегата Тодор Богданов (Мollov) направи и представи на интернет страницата: www.HardwareBG.com.

Тестовата бройка ми беше предоставена, за да проведа ревю и тест и да покажа на читателите на www.DVTests.com, че колегите от фирмата Arctic постоянно се развиват и стремят да предоставят перфектни продукти на своите клиенти, които да задоволяват нуждите им. Моделът пристигна в типичната за фирмата Arctic опаковка, която се изразява в прозрачна пластмасова обвивка на продукта, като в предната част са описани някои от възможностите на продукта, докато на гърба на опаковката са описани техническите характеристики на модела, които са наистина внушителни.

След като разгледах продукта отвън, мисля, че дойде време да се поровя малко и във вътрешността на кутията.

След отварянето на кутията, първото нещо, до което достигнах, беше продукт, който наистина ме впечатли с визията и размерите си. Самият охладител представлява конструкция от медна основа от която излизат 5 броя медни тръби с диаметър Ø 6 mm и дебелина на стената 0.3 mm, предназначени за пренасяне на топлината до 83 броя алуминиеви ламели.  Интересното около модела е, че реално е изграден от три различни по размер радиатора, като левия и десния контактуват с тръбите, докато централният радиатор контактува директно с основата на охладителя. И трите сегмента на охладителя се обдухват от модул, който представлява рамка с три броя 92мм вентилатори със скорост на въртене в диапазона 900 – 2000 оборота в минута и общо ниво на въздушния поток 138 m³/h. Това си е една доста сериозна цифра, която ако е реална, то охладителят действително ще представи сериозни охлаждащи възможностти.

Ето така изглежда охладителят, погледнат отдолу:

отстрани….

и отгоре….

Разликата между двата охладителя с наименование Arctic Accelero XTREME Plus е в окомплектовката, която при втората версия се изразява в:

 1. Инструкция за монтаж
 2. Задна планка
 3. Дву-компонентно лепило за залепване на радиаторите
 4. Голям набор от различни по размер и преднаназначение радиатори за залепване върху чиповете на видео картите и на двата производителя: ATI и nVidia
 5. Няколко термопроводими лепенки
 6. Монтажни елементи и захранващ кабел за вентилаторите.

Според фирмата Arctic, моделът е с размери 288 L x 103 W x 50 H mm и тегло от 900g, което ме наведе на мисълта, че е предназначен за монтаж на сериозни по размер и производителност видео карти.  Затова и избрах Asus EAH5870/G/2DIS/1GD5, доказала се  като доста топла и шумна карта за времето си откакто излезе на пазара.

Преди да премина към тестовете и резултатите от тях е редно да опиша тестовата система, която в случая е:

Процесор: AMD Athlon X4 620 работещ на стандартна честота 2600mhz

Дънна платка: GigaByte 790X-UD3P

Видео карта: Asus EAH5870/G/2DIS/1GD5

Оперативна памет: 2 x 2 APACER DDR2 800

Твърд диск: Kingston SSD SV100S264G и Seagate 250GB SataII

Кутия: CoolerMaster HAF 932

Захранващ блок: Cooler Master Silent Pro 600

Охладители: Prolimatech Megahalems + Cooler Master Excalibur 120mm

Тестовете са проведени при затворена система с:

 1. 230мм вентилатор на предния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 2. 230мм вентилатор на страничния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 3. 230мм вентилатор на горния панел, изкарващ топлия въздух и въртящ на около 700 оборота.
 4. 120мм вентилатор на задния панел, изкарващ толия въздух и въртящ на около 100 оборота.
 5. стайна температура около 27 градуса.

Тестването на видео картата с двата различни охладителя се проведе с помощта на следните софтуерни продукти:

 1. Msi Afterburner
 2. FurMark
 3. Everest

Тестовете се проведоха при стайна температура около 27 градуса, като с помощта на FurMark, картата беше натоварена и оставена да работи около 3 мин, като и двата охладителя работеха на 100%.

Реално тестовете бяха четири:

 1. Видео картата, работеща на фабрична честота при максимални обороти на референтния охладител, натоварена с FurMark
 2. Видео картата, работеща на повишена честота на ядрото при максимални обороти на референтния охладител, натоварена с FurMark
 3. Видео картата, работеща на фабрична честота при максимални обороти на Arctic Accelero XTREME Plus II, натоварена с FurMark
 4. Видео картата, работеща на повишена честота на ядрото при максимални обороти на Arctic Accelero XTREME Plus II, натоварена с FurMark

Тестовете започнаха с монтаж на AsusEAH5870/G/2DIS/1GD5 и затварянето на кутията, която изглеждаше така:

Резултатите от тестовете проведени със стандартния охладител са представени в следващите снимки:


След като с колегата Огнян Коцев проведохме тестовете на Asus EAH5870/G/2DIS/1GD5 със стандартния охладител, дойде време да запретнем ръкави и да проявим малко хардуерно творчество по отношение на залепване на радиаторите от комплекта на Arctic Accelero XTREME Plus II. Самото залепване се осъществява с помощта на дву-компонентно лепило, което внимателно се разбърква и с което се намазват паметите и волт регулаторите, като след това се подбират радиатори и се залепват за чиповете. Самото съхнене на лепилото отнема около 5 часа, което изобщо не го очаквахме. След като изчакахме това технологично време, радиаторите, залепени върху по-големите чипове, бяха доста добре захванати, но тези които бяха с по-малка площ при малко по-силен допир се отлепваха, затова добавихме към процедурата и залепване с термолепенки. След лепенето видео картата изглеждаше така:

Уверихме се, че радиаторите са добре захванати и стигнахме до момента за монтаж на самия охладител, който изглеждаше така:

След като събрахме картата с новия си охлаждащ елемент, дойде време и да видим реално има ли полза от Arctic Accelero XTREME Plus II и ако да, каква е тя. Картата беше монтирана обратно в тестовата система и подложена на същите тестове, при същите условия, със същата продължителност.

Резултатите от тестовете проведени с Arctic Accelero XTREME Plus II са представени в следващите снимки:

След като проведохме тестовете с FurMark, с колегата Коцев решихме да пробваме и един друг софтуер, който наскоро нашумя както при българските, така и при голяма част от международните потребители. За целта ще използваме програмата GUIminer, която натоварва картата почти на 100% и оставихме машината да работи 10 минути, като периодично следяхме температурните отклонения, които почти отсъстваха:

След като приключихме с тестовете и прегледахме резултатите, които са представени в следните графики, и двамата бяхме изумени от производителността, която Arctic Accelero XTREME Plus II представи.

Скорост на въртене на вентилаторите по време на тестовете:

Моделът представи изключителна производителност, която се изразяваше в разлика от 26 градуса в полза на Arctic Accelero XTREME Plus II, при еднакво натоварване и при два пъти по-ниски обороти на въртене на перката, съответно и шума.

Положителни страни:

 1. Висока производителност, както на вентилаторите, така и на радиатора
 2. Работа при изключително ниско ниво на шума
 3. Приятна визия и лесен за монтаж
 4. Богата окомплектовка, в която е предоставено всичко необходимо за монтаж върху nVidia и ATI видео карти.

Отрицателни страни:

 1. Охладителят е доста дълъг и масивен, което може да попречи на монтаж в по-малки кутии.
 2. Липса на иструкция за монтаж на радиаторите на ATI видео карти.

Според мен охладителят си заслужи следната награда:

Благодаря на фирмата Arctic за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

6 Comments
 1. До момента не съм намерил , монтажни елементи за 5870 . Има само за NV 580 , 570

 2. Браво, ревюто е много добро. Интересно ми е после радиаторите свалят ли се от чиповете след като засъхне лепилото.

 3. Охладителят действително е много сериозен като производителност и готиното му е, че е доста тих сравнен с радиалната турбина на референтния охладител 🙂

 4. Много добро ревю, добра работа от Dk_vr. Охлаждането е най-доброто за видеокарти в момента според мен.

 5. Сериозно се представя.. приятно допълнение към машинка гонеща тишина въпреки скоростите..

 6. Много добре изглежда, а и разликата в температурата е осезаема…дано не тежи много на самата платка на картата, но не вярвам да е чак такъв проблем! Супер охладител за “топлите” карти!

Leave a reply