Our main goal is to create meaningful content of objective tests and reviews! From users for users.
Test & Review

Тест и ревю на CM Storm Enforcer

Първият тест и ревю на кутия, която ще направя и публикувам е на последния модел от серията кутии предназначени за геймъри и ентусиасти на дъщерната фирма CM Storm на компанията Cooler Master, а моделът е именно Enforcer.

Официални технически характеристики:

Model Number SGC-1000-KWN1
Available Color Black
Material Steel body, ABS plastic, Mesh bezel
Dimensions (W) 229 x (H) 484.5 x (D) 523.5 mm
(W) 9.0 x (H) 19.0 x (D) 20.6 inch
Net Weight 8.9 KG / 19.5 lb
M/B Type Micro-ATX, ATX
5.25″ Drive Bay 4 Exposed (one could be converted to 3.5” bay)
3.5″ Drive Bay 1 Exposed (converted to 5.25” bay) / 6 Hidden
2.5” Drive Bay 4 Hidden (two converted from 3.5” bay)
Cooling System Front: 200mm Red LED fan x 1, 1000 RPM, 19 dBA
Rear: 120mm black fan x 1, 1200 RPM, 17 dBA
Top: 200 mm black fan x 1 (optional ; can be swapped for two 120mm fans)
Expansion Slots 7 + 1
I/O Panel USB3.0 x 2 (internal), USB2.0 x 2, Mic x 1, Audio x 1
Power Supply Standard ATX PS2 / EPS 12V (Optional)
Maximum Compatibility CPU cooler height: 175mm
VGA card length: 270mm (with HDD cage)
390mm (without HDD cage)

След няколко дни трескаво чакане на куриерската фирма да ми доставят първата кутия, на която ще представя тест и ревю за www.DVTests.com, дойде време да ви опиша какво реално преставлява CM Storm Enforcer.

Кутията ми беше доставена в стандартен за фирмата Cooler Master черен, но бих казал добре изрисуван с цялата информация около продукта кашон. Кутията е с размери (W) 229 x (H) 484.5 x (D) 523.5 mm и тегло от 8.9кг.

Както се вижда на следващата снимка, на задната страна на кашона са описани всички технологии използвани при създаването на продукта, а отстрани на него и официалните технически характеристики на продукта.

След десет минутно нежно разопаковане на кашона с цел да не повредя съдържанието му достигнах до кутията, цел на този тест и ревю, която според моето скромно мнение е просто невероятна. Моделът предлага изключително изчистен и елегантен дизайн, съчетан с доста сериозни охлаждащи възможности.

Предният панел е изграден изцяло от пластмаса, като предлага и капак закриващ половината от него, който закрива слотовете за 5.25″ и 3.5″ устройства, докато другата половина от предния панел е мрежеста, за да може 200мм-вият вентилатор предназначен за охлаждането на дисковете, да всмуква въздух без излишни шумове от свистящ въздух преминаващ през тесни отвори. Като цяло структурата на предния панел е доста интересна и атрактивна, особено идеята за стъпаловидния дизайн на предния капак, който някак си привлича окото, за което спомага и цветното лого на фирмата.

Напоследък наблюдавам тенденцията при голяма част от производителите да поставят бутона за включване и всички входно-изходни конектори, които при този модел са USB3.0 x 2 (вътрешни), USB2.0 x 2, Mic x 1, Audio x 1  да се намират в предната част на горния панел, което се вижда и при този модел, като бутонът за рестарт се намира зад отварящия се капак с цел избягване на неволно рестартиране на машината по време на работа.

Ето тук идва първото нещо, което ми привлече вниманието. Линията и бих казал доста стилно-агресивния дизайн на предния панел е вмъкната в горния и страничния панел.

Реално кутията се предлага в два варианта, като единият е с прозорец на страничния панел и такъв без прозорец. Тестовата бройка, която ми беше предоставена за теста и ревюто, се падна да бъде с плексигласов прозорец на левия панел, което значително подобрява визията на самия продукт.

Структурата на задния панел на кутията предлага 1-2 интересни неща. За жалост всичко останало е стандартно. Захранващият блок разбира се и при CM Storm Enforcer е на дъното на кутията, като вентилатора, изкараващ топлия въздух от кутията е само и единствено 120мм, а в кутията всичко на всичко могат да се монтират до 7 броя разширителни карти и планка с кабел за включване към дъното примерно на RS232 или USB конектори. Интересното за мен, обаче остана, защо има не два, а три отвора за маркучи за водно охлаждане.

 

Както всички модели на фирмата Cooler Master, представени през последните 2 години, така и този е изцяло надупчен с идеята за сериозно охлаждане на компонентите вътре в кутията. Стандартно към модела не се предлага вентилатор за горния панел, но при желание може да се монтира или един 200мм или два 120мм вентилатори.

След като разгледах отвън кутията, дойде време да хвърля и един поглед на вътрещността на продукта.

От много време ползвам HAF 932, която предлага добра визия и охлаждащи възможности, но отвътре е малко недовършена, което за разлика от HAF932, CM Storm Enforcer е просто пипната отвсякъде. Кутията е изцяло боядисана в матово черно както отвън, така и отвътре. И при този модел се наблюдава тенденцията за множество отвори на тавата за монтаж на дънната платка с цел по-добра подредба на кабелите и мрехването им от пътя на въздушния поток вътре в кутията.

Според техническите характеристики на продукта, в него могат да се монтират до 4 броя 5.25″ устройства и до 6 броя 3.5″ дискове в шаси, което се премахва посредством механизъм, който не се нуждае от инструменти. Стандартно, кутията предлага и шаси което е фиксирано към кутията с възможност за монтаж на до 2 броя 3.5″ дискове. Освен това, фиксиранто шаси предлага и възможност на допълнителни 2 броя 2.5″ SSD дискове посредством преходниците, като в кутията е предвидена и възможност за монтаж на още 2 броя 2.5″ SSD на отделна позиция.

Според Cooler Master, кутията е достатъчно голяма за да се поберат в нея процесорни охладители с максимална височина 170мм и видео карти с максимална дължина до 270мм ако не е свалено шасито за шестте броя дискове, а ако то е отстранено от кутията, то в Enforcer могат да се монтират видео карти с максимална дължина 390мм.

Новият модел кутия от Cooler Master за жалост не предлага прахови филтри, като реално в кутията могат да се монтират до 2 x 200мм вентилатори на предния и горния панел или на до 5 x 120мм вентилатори съответно нa предния(след като се махне 200мм вентилатор), задния и горния панел на кутията.

След като разгледах отвън и отвътре CM Storm Enforcer, реших да “задълбая” повече и да разгледам продукта изцяло, като премахна всичките й аксесоари и съпътстващи елементи. След тази десет минутна борба с болтчета и щипки, кутията изглеждаще така:

Като идеята на тази процедура беше да ви представя всички елементи и аксесоари съпътстващи новото шаси с наименование Enforcer, като те са:

 1. Инструкция за употреба
 2. Ляв и десен панел направени от студеновалцована стомана и плексиглас
 3. Черен 120мм  и прозрачен, светещ в червено 200мм вентилатор, които се захранват посредством три пинов конектор или преходник от 3 пинов конектор към четири пинов молекс от захранващия блок
 4. Шаси за 6 броя 3.5″ дискове
 5. Шаси за монтаж на 2 броя SSD 2.5″ дискове
 6. Преходник от 3.5″ към 2.5″ дискове
 7. Преходник от 5.25″ към 3.5″ дискове
 8. Скоби за монтаж на дисковете към шасито
 9. Голям набор от болтове, кабелни връзки и казана по народно – пищялка

След като приключих с продължителната фотосесия на кутията отвън и отвътре и разглабянето и последвалото го сглабяне на всички аксесоари, реших да инвестирам още малко време и да проведа малко полеви тестове за това, как този модел ще се представи с охлаждането на моя, макар и леко остарял хардуер. И ето, запретнах ръкави и демонтирах всичките части от верния ми HAF 932 и внимателно преместих всичко в новата кутия, като машината изглеждаше така.

Реално преместването на компонентите от HAF 932 в Enforcer ми отне около 10-15 минути, докато подредбата на кабелите, за да приведа машината във вид подходящ за снимки за ревю ми отне повече от час. Явно тази работа не е особено за мен, но трябваше да се постарая :).

След като монтирах всички основни компоненти, за да тръгне машината, реших да проведа един тест на системата със стандартни настройки и един при скромен овърклок, като хардуера, който стандартно използвам за провеждането на тестове е:

Процесор: AMD Athlon X4 620 с стандартна честота 2600mhz и овърклокнат на 3640mhz(при 1.5V) на ядро за тестовете.

Дънна платка: GigaByte 790X-UD3P

Видео карта: Sapphire 4670 Ultimate 512Mb DDR3

Оперативна памет: 2 x 2 APACER DDR2 800

Твърд диск: Kingston SSD SV100S264G и Seagate 250GB SataII

Кутия: CM Storm Enforcer

Захранващ блок: Cooler Master Silent Pro 600

Охладители: Prolimatech Megahalems + Cooler Master Excalibur 120mm

Термопроводима паста: Gelid GC Extreme

Разбира се, за да са по-красиви снимките, спретнах и една импровизирана обстановка, която изглеждаше така.

Тестовете на температурите на хардуера монтирани в CM Storm Enforcer се проведоха при еднакви условия, които се изразяваха е еднаква стайна температура от 18 градуса и всички вентилатори на кутия и процесорния охладител на максимални обори с изключена регулация от дъното. Бих казал, доста сериозно изпитание, но все някой трябаше да се подложи на него, тъй като нивото на шума беше значително, тъй като Cooler Master Excalibur си е сериозен вентилатор, работещ на серизна скорост със сериозно ниво на шума, но все пак да не подценяваме и двата стандартни вентилатори на кутия, които в никакъв случай не бяха тихи на максимални обороти.

След провеждането на тестовете, Ви представям и резултатите, които получих.

Температурите на процесора, дъното, видео картата и дисковете при стандартни настройки са представени на следната картинка:

Температурите на процесора, дъното, видео картата и дисковете при овърклок настройки са представени на следната картинка:

Като заключение мога да кажа, че CM Storm Enforcer, предлага съчетание от сравнително изчистен и в същото време леко агресивен дизай с доста сериозен въздушен поток, способен да охлажда и практически всички съвременни хардуерни компоненти, стига да успеят да бъдат монтирани в кутията. Освен това, кутията е с размери по стандарта  middle ATX, което като се има предвид и охлаждащите възможности е един прекрасен продукт, за обикновените потребители и геймъри. Разбира се, за сериозни системи от порядъка на четири видео карти, двойни или тройни водни радиатори и с екстремен овърклок, може и да се окаже тясна и не чак толкова добър избор, но за това фирмата Cooler Master предлага и по-големи модели.

Моделът предлага много лесна процедура по монтаж на хардуера, като оптичните устройства се монтират посредством механизъм, който не се нуждае от инструменти, а всички останали компоненти и елементи на кутията се остраняват изключително лесно с отвертка. Нещото, което ми хареса при този модел, е че от CM Storm отново са добавили не толкова лъскаво изглеждащата системата за монтаж на разширителни карти с болтове, което прави връзката между кутията и разширителните карти доста по надежна.

Като недостатъци около продукта мога да спомена:

 1. Липсата на втори 200мм вентилатор на горния панел, който би подобрил въздушния поток значително, но това може да се поправи с добавянето на втори 200мм вентилатор
 2. Липсата на възможност за монтаж на 140мм вентилатор на задния панел
 3. Дългите кабели за включване на входно-изходните конектори на предния панел, които са прекарани през шасито за 5.25″ устройства.

 

Според мен Cooler Master Storm Enforcer си заслужи наградата:

Благодаря на фирмата Cooler Master за предоставената тестова бройка.

 

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.

5 Comments
 1. Сравнение между Енфорсър и ХАФ 932, няма как да се получи, тъй като кутиите са различни по размер, по брой на вентилаторите, по размер на вентилаторите и най-важното по цена.

 2. Много добре 🙂

 3. Браво за положения труд. Виждаме HAF912 с изчистен дизайн. Предполагам ще се хареса на хората, които търсят кутия с голям въздушен поток, но дизайнът на хафът не им идва присърце.

 4. Браво,отлично ревю и приятна кутия

 5. Reply
  Владимир Илиев 25.04.2011 at 19:08

  Прекрасно ревю. С доста снимков материал.
  Бих се радвал на сравнение на охлаждащите възможности между Енфорсър и настоящата ти кутия ХАФ –
  предполагам ще е интересно.
  Надявам се в най-скоро време да имам възможност да изпробвам кутията лично и да споделя впечатления от първа ръка.

Leave a reply