Тест и ревю на Cooler Master Hyper 212 EVO

Какво всъщност е Hyper 212 EVO?

Този модел представлява абсолютно същата структурна идея и визия като Cooler Master Hyper 212+ с две съществени разлики:

 1. Подобрена контактна основа
 2. Нов модел вентилатор за работа при по-ниско ниво на шума

Тъй като моделите са практически почти еднакви, прецених, че би било хубаво да се види как се представя Cooler Master Hyper 212 EVO спрямо предшественика си Cooler Master Hyper 212+, като и двата модела ще бъдат тествани при еднакви условия на еднаква система.

Моделът ми беше предоставен в картонена кутия, разбира се в стандартните за фирмата цветове. На предния панел на кутията е представен охладителят и някои от основните технически характеристики, докато на страничния и задния панел са описани пълните характеристики на продукта.

За да придобиете реална представа за продукта, на следващите няколко снимки са съпоставени двата охладителя.

Още на първата снимка се вижда първата разлика между двата модела, а именно вентилаторът. Cooler Master Hyper 212 EVO предлага нов модел 120мм вентилатор за охлаждане на радиатора, който работи в диапазона 600 – 1600 RPM (PWM) ± 10% оборота в минута, регулиран посредством PWM ± 10%,  с ниво на въздушния поток 24.9 – 66.3 CFM ± 10%, статично налягане 0.3 – 1.7mm H2O ± 10% и ниво на шума 9 – 31dBA. Вентилаторът се монтира посредством пластмасови Г-образни профили и гумени уплътнения, като изцяло е премахната идеята за монтаж посредством метални скоби, които се използваха при Cooler Master Hyper 212+.

Както се вижда от снимките, моделите са почти еднакви на външен вид и структура, но основната разлика е на следващата снимка:

Cooler Master Hyper 212 EVO предлага изцяло подобрена контактна основа по технологията CDC™ (Continuous Direct Contact), която според фирмата предоставя 5% по-висока ефективност и заедно с новия вентилатор и доста по-ниско ниво на шума по време на работа.

Според колегите от Cooler Master, моделът е подходящ за монтаж на Intel® LGA 1366 /1155 и AMD FM1 / AM3+, като монтажът се осъществява с помощта на задна планка, за която за жалост е необходим демонтаж на дънната платка.

След като отворих външната кутия, достигнах до прозрачно пластмасово легло в две части, като в първата са разположени охладителят и вентилаторът, а във втората – всички съпътстващи охладителя аксесоари.

Разбира се първото нещо, което ми привлече вниманието, е главният участник в теста – Cooler Master Hyper 212 EVO.

След като демонтирах вентилатора, радиаторът изглеждаше така:

Като цяло, охладителят изглежда доста по-добре от предшественика си, като в същия момент се очаква и по-добра производителност, но това ще го разбера по-късно. Сега дойде моментът да видя какво още предлага кутията на охладителя и от това, което се вижда на следващата снимка, е доста богата окомплектовка, която се изразява в:

 1. Инструкция за монтаж на Intel и AMD платформи
 2. Термопроводима паста
 3. Четири броя пластмасови Г-образни планки за монтаж на до два вентилатора, като само един е включен в комплекта
 4. Задна планка и универсална скоба за монтаж на всички платформи
 5. Четири броя болтове, гайки за монтаж на задната планка към дънната платка
 6. Четири броя гумени уплътнения при монтаж на вентилатора
 7. Ключ-накрайник за отвертка за завиване на гайките

Според мен окомплектовката на охладителя е абсолютно достатъчна за употреба на всички платформи, тъй като монтажът се осъществява посредством една и съща задна планка, скоби и крепежни елементи. Моделът предлага както хоризонтален, така и вертикален монтаж при Intel и при AMD платформите.

 

И за да спазя традицията, преди да премина към резултатите от тестовете на охладителя, искам да опиша системата, на която ще се използва и тества:

Процесор: AMD Athlon X4 620 със стандартна честота 2611mhz и овърклокнат на 3640mHz(при 1.5V) на ядро за тестовете.

Дънна платка: GigaByte 790X-UD3P

Видео карта: Sapphire 5830 Extreme 1GB DDR5 256bit

Оперативна памет: 2 x 2GB Apacer 800mHz

Твърд диск: Kingston SSD SV100S264G

Кутия: Cooler Master HAF 932

Захранващ блок: Cooler Master Silent Pro 600

Охладители:  Cooler Master Hyper 212 EVO и Cooler Master Hyper 212+

Термопроводима паста: Стандартна паста от комплекта на Cooler Master Hyper 212 EVO

Тестовете са проведени при затворена система с:

 1. 230мм вентилатор на предния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 2. 230мм вентилатор на страничния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 3. 230мм вентилатор на горния панел, изкарващ топлия въздух и въртящ на около 700 оборота.
 4. Стайна температура около 20 градуса.

След това разгледах подобрената структура на радиатора, която според колегите от Cooler Master би трябвало да предложи 5% по-добра производителност, но дали това е така, тепърва ще разбера. Разбира се, не мога да не спомена и новия 120мм вентилатор, който на практика трябва да е по-тих и със същата или подобна производителност. За визията, то е ясно – Cooler Master Hyper 212 EVO изглежда доста по-добре от Cooler Master Hyper 212+.

Тестовете се проведоха чрез натоварване на процесора с Linx на стандартна и на овърклок честота в затворена система, като целта на теста е да провери реално каква е температурата, до която достига процесорът и с двата охладителя. След монтажа на охладителите разменях вентилаторите им, за да проверя как те ще се представят.

За провеждането на първият тест монтирах Cooler Master Hyper 212 EVO, като охладителят изглеждаше така:

Както се вижда от снимките, охладителят не покрива първите два слота за памет, което е много добре, особено ако се ползват памети с високи радиатори.

След като монтирах охладителя, затворих кутията и проведох тестове под товар със стандартния вентилатор и с вентилатора от комплекта на Cooler Master Hyper 212+. Резултатите от тестовете са представените в следващите снимки.

Стандартна честота 2611mHz – Cooler Master Hyper 212 EVO със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212 EVO

Овърклок честота 3640mHz – Cooler Master Hyper 212 EVO със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212 EVO

Стандартна честота 2611mHz – Cooler Master Hyper 212 EVO със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212+

Овърклок честота 3640mHz – Cooler Master Hyper 212 EVO със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212+

След като тествах как се представя Cooler Master Hyper 212 EVO с двата вентилатора и при двете честоти на процесора, монтирах Cooler Master Hyper 212+ и отново проведох тестове с двата вентилатора.

Стандартна честота 2611mHz – Cooler Master Hyper 212+ със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212 Evo

Овърклок честота 3640mHz – Cooler Master Hyper 212+ със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212 Evo

Стандартна честота 2611mHz – Cooler Master Hyper 212+ със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212+

Овърклок честота 3640mHz – Cooler Master Hyper 212+ със стандартния вентилатор от комплекта на Cooler Master Hyper 212+

Общите резултати от тестовете са представени в следните графики.

и скоростите на въртене на вентилаторите по време на тестовете:

И ето, че дойде време да изразя личното си мнение относно резултатите, визията и структурата на охладителя.

 1. С новата подобрена контактна основа по технологията CDC™ (Continuous Direct Contact) Cooler Master Hyper 212 EVO предлага значително повишаване на производителността спрямо Cooler Master Hyper 212+, като габаритните размери на охладителя са почти същите. Според мен това си е сериозен ъпгрейд за модел в този ценови диапазон, очакваната цена на модела е 29,90€, което никак не е за подценяване.
 2. Cooler Master Hyper 212 EVO е оборудван с по-слаб (по-ниска скорост на въртене на перката, по-ниско ниво на въздушния поток и статично налягане) вентилатор спрямо Cooler Master Hyper 212+, което автоматично означава и значително по-ниско ниво на шума, което отново си е предимство пред стария модел. Вентилаторите и на двата охладителя се захранват и регулират посредствм 4 пинов PWM, като и на двата вентилатора кабелите не са поставени в шлаух и са сравнително къси, което ме навежда на мисълта, че са предназначени само и единствено за обдухване на процесорни охладители.
 3. Монтажът и на двата модела е еднакъв, като изисква демонтаж на дънната платка, малко търпение и сръчност. Охладителят е с размери, така че, монтиран вертикално в кутията, не застъпва слотовете за оперативна памет, въпреки че памети с големи радиатори може и да се допрат до вентилатора. Не мисля, че има потребител, който да не може да се справи с монтаж на който и да било от двата охладителя.
 4. Последното, но в никакъв случай по важност, е визията на продукта, която се допълва от полупрозрачния, бих казал доста лъскав 120мм вентилатор.

Дълго време се чудех, коя награда да присъдя на охладителя и според мен, Cooler Master Hyper 212 EVO си заслужава следната награда:

Благодаря на фирмата Cooler Master за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
6 Comments
 1. Reply kikirikikiiiiii 09.07.2012 at 10:37

  Много добро ревю.Мисля че ми помогна да направя правилния избор.

 2. Reply Toto 22.10.2011 at 21:57

  10 градуса разлика са повече от впечатляващи. При положение, че идва на същата цена като стария, за 60 лева офертата е трепач.

 3. Reply Dk_vr 21.10.2011 at 12:27

  И аз така мисля относно вентилатора. Разликата в градусите е прекалено малка, но разликата в нивото на шум от 500 оборота е значителна.
  Този тест трябваше да го правя два пъти, тъй като при първия монтаж на Hyper 212+ не го бях притегнал добре и разликата в температурата беше около 15-25 градуса 😀 Беше доста шокиращо, но след като се позамислих, реших, че нещо ми е криминално и монтирах наново Hyper 212+.

 4. Reply rumbeza 19.10.2011 at 18:11

  Според мен не са сбъркали, че са сменили вентила. За сметка на един градус разлика между двата вентила и на двата охладителя при доста по-ниски обороти си е добре за ушите на някои от нас. Направо ме изненада приятно разликата между двата модела. Отново много добро ревю.

 5. Reply Stuen4y 19.10.2011 at 17:33

  Супер ревю, Добрине. Отлично се представя кулъра, но няма как да не резнат нещо, за да постигнат същата или поне подобна цена и са избрали това да е вентилатора. При сегашната цена на Blade Master-а това ми се струва логично и все пак… Добър ребилд на един от най-добрите относително бюджетни варианти на пазара.

 6. Reply PepiX 19.10.2011 at 16:41

  Много добри резултати. Цената като на предшественика му горе-долу ли се очаква или?

  Не виждам личната ти оценка (по презюмпция субективна, но все пак..) на нивото на шума.

Leave a reply

Search