Тест и ревю на Gelid GX-7

Реално това е вторият модел процесорен охладител от фирмата Gelid, до който се докосвам, като лично аз очаквам да се представи на едно сериозно ниво, съдейките по техническите характеристики на модела, които са:

 

Air Flow (CFM/CMH): 75.6 / 128.6
Bearing: Nanoflux Bearing
Cable Length (mm): 500
Current (A): 0.45
DC Voltage (V): 12
Fan Dimensions (mm) 120 (l) x 120 (w) x 25 (h)
Fan Speed (RPM): 600 – 1800
Heat Sink Dimensions (mm): 130(l) x 65 (w) x 159 (h)
LED Color: Blue
Life time MTTF at 40C (h): 100’000
Noise Level (dBA): 10 – 26.8
Number of LED: 4
Static Pressure (mmAq): 2.66
Warranty (years): 3
Weight (g): 720 (heatsink and fan)

Моделът ми беше предоставен за провеждане на тест и ревю, като от Gelid ми дадоха и втори 120мм вентилатор от серията Wing 12 PL Blue за допълнителен монтаж и измерване на производителността с един и с два вентилатора. Охладителят пристигна при мен в елегантна кутия, като в предната част е представен охладителят и информация на кои цокли може да се монтира. На страничния панел на кутията са описани основните технологии на продукта, докато на задната част на кутията е описана подробна техническа информация за Gelid GX-7.

След като разгледах кутията, просто нямах търпение да погледна какво се крие в нея, а именно прозрачно пластмасово легло за охладителя и вентилатора и малка бяла кутия, в която са поместени всички съпътстващи охладителя аксесоари, които са:

 1. Инструкция за монтаж на Intel и AMD платформи
 2. Термопроводима паста Gelid GC2
 3. Четири броя скоби за монтаж на два вентилатора
 4. Четири броя гумени шайби, гайки, болтове и пружини
 5. Един брой Wing 12 PL светещ в синьо вентилатор
 6. Рекламна лепенка на фирмата Gelid

Според мен окомплектовката на охладителя е абсолютно достатъчна за всякаква употреба, тъй като монтажът при всички платформи се осъществява посредством една и съща задна планка и крепежни елементи, като разликата е единствено в скобите, които се захващат към радиатора. Моделът предлага както хоризонтален, така и вертикален монтаж при Intel и при AMD платформите, като скобите се монтират към основата на охладителя с помощта на четири малки болтчета.

Като цяло структурата на охладителя е стандартна, както при около 70% от съвременните охладители на пазара, но има една лека особеност. Охладителят представлява съвкупност от:

Радиатор изграден от медна основа и 7 броя никелирани термопроводими тръби с диаметър ø6mm, като интересното при този модел е подредбата им в два реда 5+2, което според Gelid значително подобрява производителността.

Алуминиеви ламели с доста интересна и атрактивна форма, завършени с доста приятно изглеждаща пластмасова капачка.

120 mm вентилатор – WING 12 PL (blue), работещ в диапазона 600 – 1800 оборота в минута, с ниво на потока 75.6CFM, статично налягане 2.66mmAq и регулиран посредством PWM за охлаждане на цялостната конструкция.

Една от многото хубави неща около охладителя е предвидената възможност за монтаж на втори вентилатор, като към комплекта предварително са добавени и монтажни скоби. Нещо, което на пръв поглед е малко, но може да се окаже доста важно, особено при сериозен овърклок, а според техническите характеристики, този охладител е предназначен и за това.

И за да спазя традицията, преди да премина към резултатите от тестовете на охладителя, искам да опиша системата, на която ще се използва и тества:

Процесор: AMD Athlon X4 620 със стандартна честота 2611mhz и овърклокнат на 3640mHz(при 1.5V) на ядро за тестовете.

Дънна платка: GigaByte 790X-UD3P

Видео карта: Sapphire 5830 Extreme 1GB DDR5 256bit

Оперативна памет: 2 x 2GB Apacer 800mHz

Твърд диск: Kingston SSD SV100S264G

Кутия: Cooler Master HAF 932

Захранващ блок: Cooler Master Silent Pro 600

Охладители:  Gelid GX-7, Prolimatech Megahalems

Термопроводима паста: Gelid GC-extreme

Тестовете са проведени при затворена система с:

 1. 230мм вентилатор на предния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 2. 230мм вентилатор на страничния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 3. 230мм вентилатор на горния панел, изкарващ топлия въздух и въртящ на около 700 оборота.
 4. Стайна температура около 20 градуса.
 5. Термопроводима паста Gelid GC-extreme.

След като си поиграх и разгледах Gelid GX-7, дойде време да видя дали има реална полза от тези два реда 5+2 тръби. Тестовете се проведоха чрез натоварване на процесора с Linx в затворена система, като целта на теста е да провери реално каква е температурата, до която достига процесорът и с двата охладителя. Казвам двата охладителя, тъй като реших да проверя как ще се представи Gelid GX-7 спрямо Prolimatech Megahalems, като използвам еднакви вентилатори, еднаква термопроводима паста, еднаква стайна температура и настройки.

За провеждането на  тестовете първо монтирах Gelid GX-7, като проведох тест при стандартна и овърклок честота с един и с два WING 12 PL (blue) вентилатора.

И монтиран в кутията:

Както се вижда от снимките, охладителят не покрива първите два слота за памет, което е много добре, особено ако се ползват памети с високи радиатори.

Резултатите от тестовете проведени с Gelid GX-7 са представени в следващите снимки.

Стандартна честота 2611mHz с един и с два вентилатора:

Овърклок честота 3640mHz с един и с два вентилатора:

След като приключих с тестовете на Gelid GX-7, монтирах следващия модел участник в теста, а именно Prolimatech Megahalems. Моделът изглеждаше така:

И монтиран в кутията:

Стандартна честота 2611mHz с един и с два вентилатора:

Овърклок честота 3640mHz с един и с два вентилатора:

Общите резултати от тестовете са представени в следните графики.

След като тествах и двата модела, дойде време да напиша моите впечатления от продукта.

1. След провеждането на тестовете се вижда една сравнително малка температурна разлика, която лично според мен може да се смали, ако охладителите се тестват на процесори със значително по-голямо TDP, тъй като при Gelid GX-7, за да са на 100% ефективни двете допълнителни тръби на второто ниво, може би е необходимо по-голямо натоварване, което лично аз не съм сигурен, че мога да предоставя с този процесор. Да, конкретно за този тест изостава с четири градуса разлика, но това мисля, че може да се пренебрегне ако се вземе предвид, че моделът стандартно идва с възможност за монтаж и на двете платформи, доста сериозен вентилатор, сериозна производителност, чудесна визия и най-важното за българския потребител – значително международна по-ниска(USD 70 / Euro 45 ) цена спрямо Prolimatech Megahalems.

2. Моделът е значително по-компактен и, смело мога да кажа, по-приятен на визия. Капачката над ламелите допълва цялостната структура и външен вид на охладителя. Все пак да не забравя и светещия в синьо полупрозрачен вентилатор, който е доста силен, като в същия момент вентилаторът е доста тих, дори при максимални обороти.

3. Като недостатък мога да спомена трудния монтаж, тъй като охладителят изисква демонтаж на дъното, монтаж на гумени пръстени на платката и задната планка, плюс болтчета. След което се навиват гайки, които да придържат задната планка и след това се навиват гайки с пружини. Казвам труден, тъй като е нужно повече концентрация и внимание, иначе може да се получи проблем от евентуално пренатягане, което се получи при мен с тихото припукване на дънната платка.

Според мен, охладителят си заслужава следната награда:

Благодаря на фирмата Gelid Solutions за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
3 Comments
 1. Reply Dk_vr 05.10.2011 at 7:40

  Ами говорих с колегата от Gelid и той ми каза цената, но годинките си оказват влияние и я забравих. Днес ще питам отново и ще я добавя.

 2. Reply rumbeza 04.10.2011 at 23:41

  В БГ не съм го мяркал, но като се има предвид всичките аксесоари, които идват с него излиза по-евтино от мегата, ако тепърва ще и търсиш перка или втори комплект скоби или комплект за монтаж на АМД платформа.

 3. Reply Boskorp 04.10.2011 at 22:22

  Добре ми изглежда, като визия, за кутия с прозрачен капак, ще е супер

  “… значително по-ниска цена спрямо Prolimatech Megahalems …” – това като някакви цифри или приблизителни стойности има ли го някъде?

Leave a reply

Search