Тест и ревю на Gelid Tranquilo

Официални технически характеристики:

Air Flow (CFM): 58 max
Bearing: Hydro Dynamic Bearing
Cable Length (mm): 500
Current (A): 0.18
DC Voltage (V): 12
Fan Dimensions (mm) 120 (l) x 120 (w) x 25 (h)
Fan Speed (RPM): 750 – 1500
Heat Sink Dimensions (mm): 74 (l) x 125 (w) x 153 (h)
INCLUDED: GC-2 Thermal Compound & Installation Kit for AMD & Intel sockets
Life time MTTF at 40C (h): 50 000
Noise Level (dBA): 12 – 25.5
Static Pressure (mmAq): 1.6
Warranty (years): 5
Weight (g): 645

И двата продукта пристигнаха при мен добре опаковани в кашон, който, съдейки по следите по вътрешните продукти, е претърпял сериозни премеждия и опити за подобряване на рекорди за най-дълъг полет във въздуха. Накратко, кутията на Gelid Tranquilo беше леко смачкана в следствие на подхвърляне на пратката. Както и да е, това не е важно. Важното в случая, е че имам два продукта за тест. След кратък размисъл, реших да сравня Gelid Tranquilo с един доста добре познат модел процесорен охладител, а именно Cooler Master Hyper 212+, като и при двата теста ще използвам GC Extreme, предоставена от Gelid.

Пастата се предлага в стандартна тубичка, като количеството е достатъчно за доста намазвания. Към GC Extreme е добавена и малка шпатула за размазване и по-хубаво нанасяне на пастата върху процесора. Самата паста изглежда така:

И при двата теста ще бъде използвана именно тази паста, която съм 100% сигурен, че ще окаже значение с поне 1 градус надолу на всички температури.

И ето, че дойде време да представя участниците в теста със някоя друга снимка.

Gelid Tranquilo ми беше предоставен в бяла картонена опаковка с доста елегнатни шарки и практически всякаква информация около продукта, както отпред и отзад, така и от двете страни на кутията. Освен това опаковката на продукта предлага и удобна дръжчица за пренасяне.

А на следващата снимка може да се види колко внимателни са служителите по международните митници и служби и с каква загриженост се отнасят спрямо пратките, с които работят.

След като отворих кутията на продукта, стигнах до две по-малки опаковки.

Едната от тях беше картонена, като в нея в отделни пликчета бяха запечатани всичките прилежащи аксесоари към продукта, а именно:

 1. Монтажен комплект за LGA1366, LGA1156, LGA775
 2. Монтажен комплект за AMD 754, 939, AM2, AM2+, AM3, като се ползва стандартната задна планка от дъното
 3. Термопроводима паста Gelid GC 2
 4. 120мм вентилатор с PWM регулация на оборотите
 5. Скоби за монтаж на един 120мм вентилатор
 6. Инструкция за употреба

Втората опаковка е прозрачна, като през нея се вижда изцяло охладителят и прилежащият към него вентилатор. След като видях охладителя за пръв път мога да кажа, че бях доста впечатлен от дизайна и цялостната визия на модела. А според мен е леко агресивна визия, като ефекта се засилва от горната пластмасова планка, където ясно се вижда името на продукта. Самият продукт се предлага като част от серията Silent на Gelid, като аз лично очаквам да се окаже изключително тих. Дали това е така, ще разберем по-късно. Стандартно в комплекта се предлага един 120мм вентилатор, като реално е невъзможно монтажа на втори, така че и тестовете при сравнението на моделите ще бъде само с един вентилатор(стандартни от комплектите на продуктите).

Ето как изгледа Gelid Tranquilo погледнат отпред и отгоре с и без вентилатор.

Изглед на Gelid Tranquilo погледнат отзад и отгоре с и без вентилатор.

Изглед на радиатора отзад и контактната основа.

Едно от нещата, който ми направиха впечатление около радиатора е контактната основа. Смело мога да кажа, че можеше и по-добра да е, но явно и ценовия диапазон си оказва значение при и изработката на продукта.

По традиция, преди да премина към резултатите от тестовете на охладителя, искам да опиша системата на която ще се използва и тества:

Процесор: AMD Athlon X4 620 с стандартна честота 2600mhz и овърклокнат на 3640mhz(при 1.5V) на ядро за тестовете.

Дънна платка: GigaByte 790X-UD3P

Видео карта: Sapphire 4670 Ultimate 512Mb DDR3

Оперативна памет: 2 x 2 APACER DDR2 800

Твърд диск: Seagate 250GB SataII 8mb

Кутия: Cooler Master HAF 932

Захранващ блок: Cooler Master Silent Pro 600

Охладител: Gelid Tranquilo и Cooler Master Hyper 212+

Термопроводима паста: Gelid GC Extreme

Тестовете са проведени при затворена система с:

 1. 230мм вентилатор на предния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 2. 230мм вентилатор на страничния панел, вкарващ свеж въздух и въртящ на около 700 оборота.
 3. 230мм вентилатор на горния панел, изкарващ топлия въздух и въртящ на около 700 оборота.
 4. стайна температура около 18 градуса.
 5. термо-проводима паста Gelid GC Extreme, използвана при всички тестове.

След снимането на Gelid Tranquilo и придружаващите го компоненти, дойде време да започна монтажа и провеждането на тестовете. За провеждането на тестовете, като първи охладител монтирах Cooler Master Hyper 212+, а след него и Gelid Tranquilo за провеждането на два теста при стандартна честота и при овърклок на процесора натоварен с Lynx. При монтажът се получи лека засечка и стана така, че Hyper 212+ беше вертикален(тъй като използвах скоба от друг охладител поради дефект на моята), а Gelid Tranquilo – хоризонтален, което според мен е по-добрия вариант особено в кутия като Cooler Master HAF 932, тъй като перката на охладителя получава свеж въздух вкарван от страничният вентилатор на кутията.

Cooler Master Hyper 212+ монтиран на дънната платка.

Gelid Tranquilo монтиран на дънната платка.

Резултатите от тестовете са представени на следните графики.

Тест на Cooler Master Hyper 212+ на стандартна честота от 2612MHz на ядро:

Тест на Cooler Master Hyper 212+ на овърклокната честота от 3640MHz на ядро:

Тест на Gelid Tranquilo на стандартна честота от 2612MHz на ядро:

Тест на Gelid Tranquilo на овърклокната честота от 3640MHz на ядро:

Като по време на тестовете, вентилаторите се въртяха на следните обороти.

След няколко опита за провеждането на теста, като допълнително изтудяване на помещението, в което проведох теста, и намаляване на напрежението на процесора, се отказах да го мъча, тъй като беше явно, че охладителят не може да се справи с охлаждането на овърклокнат AMD Athlon II x4 620 от 2600 на 3640 mHz. За мен тестът при овърклок пропадна, тъй като няколко пъти процесорът влезе в критична температура и под звука на алармата се опитах да го удържа за поне един триминутен Lynx, уви, не успях. Просто охладителят не е направен за тази цел, но като цяло охладителят се представи добре. Все пак, моделът е предназначен за работа при много ниско ниво на шума, което не мога да отреча, тъй като по време на теста беше значително по-тих от Hyper 212+.

Няколко неща ме навяват на мисълта защо охладителят не успя да се справи с охлаждането на процесора, които може би като се обединят се получава точно този ефект, а тези неща са:

 1. ниската скорост на въртене на перката на PWM вентилатора
 2. набитите и незапоени ламели

Според мен моделът категорично не може да се справи с овърклокнат процесор, но пък и не е предназначен за тази цел. За мен този продукт е с ясна идея да се монтира в стандартни кутии с добър въздушен поток, тъй като на около 1000 оборота продуктът е практически безшумен, а изглежда доста приятно вътре в кутията, докато при 1500 се чува на разстояние около 10см движението на въздуха през перката, но едва ли има потребител, който си държи главата до кутията.

И като финал бих искал да споделя относно монтажа на охладителя при AMD, който използва доста твърди скоби за закачване към стандартните скоби на дънните платки, а това е едно удобство, тъй като не е нужно демонтиране на дъното от кутията или други маневри.

Без да се замисля давам следната награда на продукта в своя клас, но с предупреждение, че моделът не може да представи необходимата производителност за охлаждането на овърклокнат процесор!

Благодаря на фирмата Gelid Solutions за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
2 Comments
 1. Reply Dk_vr 02.02.2011 at 15:02

  И аз съм горе долу на мнението, че охладителчето е перфектно за непретенциозни потребители. Все пак овърклокерите не са основната част от пц потребителите, пък атлонче на 2600 x4 сериозно натоварено с Lynx си работи без проблеми с Tranquilo-то, пък и то доста тихичко.

 2. Reply kocev 02.02.2011 at 12:19

  много добро решение но за слаби процесори,пир по големите братчета на атлона силно ще се затрудни,което нее добре,но в ниският клас става

Leave a reply

Search