Ревю на Yateloon D12SL-12

 

Официални технически характеристики:

Size (mm): 120x120x25

Rotation Speed (RPM +/-10%): 1350 RPM+-10%

Air Flow : 47CFM

Acoustical Noise (dB/A):28

Input Power (W): 3.6W

Voltage Range (V): 5-12

Yateloon D12SL-12 стандартно е обикновен черен вентилатор, но явно този модел е разновидност, като техническите характеристики са стандартни, разликата е единствено в прозрачният, реагиращ на UV светлина корпус и четирите светло-сини диода за подсветка на вентилатора.

Както всички модели, които съм тествал до момента, така и този модел се предлага като ОЕМ продукт без абсолютно никаква окомплектовка или дори кутия. Продуктът ми беше предоставен като гол вентилатор. Вентилаторът се захранва от три пинов конектор, но за сметка на това кабела е достатъно дълъг и не би представлявало проблем да се монтира където и да е в кутията и да се включи към регулатор или директно към дънната платка.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 7V/9V/12V. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час, и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Като по време на тестовете анемометъра отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах на Yateloon D12SL-12 на стенда и го оставих известно време да върти на максимално напрежение и обороти, се върнах в начална позиция и започнах леко да увеличавам напрежението по стъпки посредством тъч екрана на регулатора, като осветлението на вентилатора се включи при 2V, но беше доста слабо. Реално перката направи един обороти и се развъртя при подадено напрежение от около 5V. Скоростта на въртене на перката при напрежение 5V, според регулатора, който използвам беше 710 оборота в минута, а нивото на шума беше практически недоловимо.

Постепенно увеличих напрежението на вентилатора до 7V, като скоростта на въртене на перката достигна 900 оборота, а въздушната струя започна да се чувства, но и при 7V остана сравнително слаба.

След проведените тестове на 5 и 7V достигнах работно напрежение от 9V, където скоростта на въртене на моделът беше 1050 оборота в минута. Въздушният поток започна да се усеща по-добре, като вентилаторът остана абсолютно безшумен.

Последният тест се осъществи при подадено напрежение от 12V, като вентилаторът развъртя перката до около 1215-1250 оборота в минута. Въздушният поток се усили, но с него започна да се чува съвсем леко шум от движението на въздуха през перката.

Моделът предлага и подсветка в синьо, както и реагира доста приятно на UV светлина, като цвета на продукта се променя в тъмно синьо. След провеждането на тестовете, Yateloon D12SL-12 остави в мен впечатление, на един от най-тихите вентилатори до който съм се докосвал изобщо, с приятна визия и сравнително добър въздушен поток. Според мен, моделът е направен за монтаж и подпомагането на въздушния поток в кутия, като не смятам, че би бил добър за охлаждането на процесорен охладител.

Като недостатък, мога да спомена:

  1. Липсата на допълнителни аксесоари
  2. Липсата на възможност за регулация чрез PWM

Според мен Yateloon D12SL-12 си заслужава следната награда:

Моделът е добавен в каталога на 120 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Декада за предоставената тестова бройка.

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
We will be happy to see your thoughts

Leave a reply

Search