Ревю на Be Quiet Dark Wings 140 и Shadow Wings 140

Моделите ми бяха предоставени в много елегантни, черни опаковки от картон, които изглеждаха така:

Предполагам вече стана ясно, че моделите, които ще бъдат представени в този тест, са с размери 140мм, като всички технически характеристики, свързани с продуктите, са представени на задния панел на кутиите:

Тъй като вентилаторите, които ще разгледам в този тест и ревю, са от различни серии, с различни опаковки и различни аксесоари, ще разгледам всеки един от тях поотделно.

Be Quiet Dark Wings 140

След като разгледах внимателно кутията, установих, че тя разполага с картонен капак, който, след като се отвори, от дясно се вижда вентилаторът и прилежащите към него монтажни елементи, а от ляво се вижда информация за технологиите, използвани в продукта. След като отворих кутията, достигнах до същността на продукта, който изглеждаше така:

Както се вижда на снимката, стандартно към продукта се предлага следната окомплектовка:

 1. Четири броя крепежни елементи с четири броя гумени шайби за намаляване на вибрациите
 2. Комбиниран преходник от 12V четири пинов молекс към 5V, 7V и 9V три пинов конектoр за вентилатори
 3. Преходник от 12V четири пинов молекс към  три пинов конектoр за вентилатори
 4. Четири броя самонарезни винта
 5. Четири броя пластмасови монтажни елемента
 6. Четири броя гумени монтажни елемента

След като извадих вентилатора от “леглото”, в което е сложен, той изглеждаше така:

Моделът представлява структура от пластмасова рамка, боядисана изцяло в черно, като интересното около нея са изрязаните краища на отворите за монтаж, в които се монтират двата вида крепежни елементи, включени в окомплектовката, а те изглеждаха така:

Може би си спомняте, че всичките модели вентилатори на Be-quiet предлагаха оребрена перка. Явно този тип структура на витлото е като запазена марка на фирмата. И при този модел  перката предлага девет броя големи лопатки с напречни канали за насочване и подобряване на потока. Цялостната визия на продукта се допълва и със слийвнатия кабел на вентилатора, който отново е в черно. Захранването на вентилатора и регулирането на вентилатора се осъществява посредством три пинов конектор.

Вторият модел, включен в теста, отново е с размери 140мм, но значително по-различен.

Be Quiet Shadow Wings 140

Още на пръв поглед се вижда, че кутията е абсолютно различна от тази на Dark Wings 140, като ме навежда на мисълта, че при този модел от фирмата са използвали стандартната опаковка, а може би и окомплектовка. Отново картотена кутия в черно и отново всички технически характеристики на гърба на кутията.

След като отворих кутията, попаднах на стандартните картонени легла, които видях в три от четирите теста, проведени преди няколко месеца на Be Quiet USC 120 Special edition, USC 140 и 120 PWM. При тях вентилаторът е поместен в средата, докато всички съпътстващи го аксесоари са сложени в двете отделения от двете страни на вентилатора.

Стандартната окомплектовка на вентилатора се изразява в:

 1. Четири броя крепежни елементи с четири броя гумени шайби за намаляване на вибрациите
 2. Преходник от 12V четири пинов молекс към  три пинов конектoр за вентилатори

Вентилаторът е изцяло боядисан в черно, като системата за монтаж е добре позната и се осъществява чрез гумени уплътнения, която, смело мога да кажа, е доста надежна. Моделът е изграден от пластмасова рамка в черно със сива лента, като перката отново предлага 9 броя оребрени лопатки с напречни канали за насочване и подобряване на потока.

Вентилаторът се захранва и регулира посредством три пинов конектор на края на доста дълъг кабел, който, за жалост, при този модел не е поставен в шлаух.

Тестовете ще се проведат по стандартния за моите тестове начин. Ще бъде монтиран и тестван при 5V/7V/9V/12V, като целта на теста е да се провери достоверността на обявените технически характеристики, представени от фирмата производител. Освен това продуктът се тества при възможно най-близки до идеалните условия, като не се взимат предвид странични фактори. Резултатите, получени при теста, в никакъв случай не могат да бъдат конкретни и еднакви, ако вентилаторът бъде монтиран на охладител или на отвор на всяка съвременна кутия. Ще бъдат измерени количеството въздух, което преминава за един час и скоростта на преминаване на въздуха през вентилатора. За целта използвам регулатор на оборотите, волтметър, анемометър и специално направен стенд.

Резултатите от тестовете на модела са представени в следните графики:

Оборите на въртене на перката по време на тестовете при напрежение 5V,7V,9V,12V.

Като по време на тестовете анемометърът отчете следните скорости на движение на въздуха през вентилатора:

След като монтирах вентилаторите на стенда и ги оставих да се разработят за около 30 минути на максимална скорост, дойде време да започна тестовете.

Както и при другите тестове, които съм провел, така и тези започнаха с постепенно увеличаване на напрежението през контролера Lamptron FCT, като започнах от 0V, а реално Be Quiet Dark Wings 140 развъртя перката при напрежение от около 3.6V, докато Be Quiet Shadow Wings 140 направи поне един пълен оборот при напрежение от около 5V.

Тест при работно напрежение от 5V:

 1. Be Quiet Dark Wings 140 – моделът се развъртя при 3.6V, като трябаше да увелича напрежението за да проведа първия тест. При 5V, вентилатора достигна 480 оборота в минута с ниво на въздушния поток 37,44 кубични метра за час.
 2. Be Quiet Shadow Wings 140 –  вторият модел се развъртя на 5V, със скорост на въртене на перката 510 оборота в минута и отново 37,44 кубични метра за час.

И двата модела бяха абсолютно безшумни.

Тест при работно напрежение от 7V:

 1. Be Quiet Dark Wings 140 – вентилаторът достигна скорост на въртене на перката 630 оборота в минута с ниво на въздушния поток 51,84 кубични метра за час.
 2. Be Quiet Shadow Wings 140 – при това работно напрежение, вторият модел отново се въртеше на по-голяма скорост от 690 оборота в минута с ниво на въздушния поток 54,72 кубични метра за час.

Отново двата модела останаха абсолютно безшумни.

Тест при работно напрежение от 9V:

 1. Be Quiet Dark Wings 140 – при теста на 9V, отново моделът изоставаше при скоростта на въртене, която беше 780 оборота в минута, но изпревари другия вентилатор във нивото на въздушния поток със стойност 66,72 кубични метра за час.
 2. Be Quiet Shadow Wings 140 – вторият вентилатор се въртеше със скорост 825 оборота в минута и ниво на въздушния поток 66,24 кубични метра за час.

И двата вентилатора, отново останаха абсолютно безшумни.

Тест при работно напрежение от 12V:

 1. Be Quiet Dark Wings 140 – при работно напрежение 12V, вентилаторът достигна пълния си капацитет от 975 оборота в минута при ниво на потока 84,48 кубични метра за час.
 2. Be Quiet Shadow Wings 140 – при вторият модел, скоростта на въртене на перката отново беше по висока до стойност 990 оборота в минута, а нивото на въздушния поток 80,16 кубични метра за час.

При последния тест започна съвсем леко да се чува движението на въздуха, преминаващ през вентилатора, но при много малка дистанция.

И двата модела предлагат реално доста красива визия, съчетана с приятен въздушен поток при изключително ниско ниво на шума, ако изобщо може да бъде отчетен на разстояние по-голямо от 10-15см. Вентилаторите са оборудвани с практически всичко необходимо за нормална употреба.

И двата вентилатора предлагат достатъчно дълъг кабел, за да бъдат монтирани навсякъде в кутията и да се включат директно към дънната платка, ако пък кутията е много голяма, могат да бъдат включени директно към молекс от захранването посредством преходник.

Според мен и двата вентилатора са предназначени за монтаж на кутия и може би върху процесорен охладител, но не и ако под него се използва екстремно овърклокнат процесор.

Според мен и двата вентилатора си заслужиха следната награда:

Моделите са добавени в каталога на 140 мм вентилатори.

Благодаря на фирмата Be Quiet за предоставената тестова бройка.

 

Dobrin Krastev is the owner, reviewer and newsman of www.DVTests.com with more than 15 years' experience in personal computers, server and storage systems, UPS, peripheral devices and software. Passionate about testing and reviewing, AMD overclocking using AM3 990FXA and AMD FM2 A85X test systems and building modding projects.
1 Comment
 1. Reply Stuen4y 12.12.2011 at 12:09

  Добрине, интересно ми е каква е точно разликата между двата вентилатора. На кутията на Shadow Wings виждам само 7 витла, но тестовият вентилатор вътре отново е с 9 както Dark Wings-а. Невъзможно е една и съща конструкция да вади различни нива на потока при еднакви обороти. Моля, уточни каква им е точно разликата. Мерси предварително.

Leave a reply

Search